keskiviikko 14. helmikuuta 2024

Kahville bensa-asemalle



Kun Jalkarannantien Shell piti 2013 purkaa vanhustentalon tieltä, meitä oli paljon, joiden piti etsiä uusi sellainen paikka, josta sai bensaa ja kahvia. Kuka mihinkin siirtyi, minä löysin Holmassa olevan Nesteen aseman, jonka nimi on Taukotuuli, kuuluu samaan nimisarjaan Tuuliharjan ja Tuuliruusun kanssa.
Sekin meni kuitenkin alta syksyllä 2023, kun koronasta alkanut huonompi aika muutti tilannetta ja Taukotuuli-yrittäjänä toistakymmentä vuotta ollut Tero Voutilainen sulki aseman. Toimintaan jäivät vain polttoainemittarit (kuva). Taukotuuli oli aloittanut 1984 Oy Union-Öly Ab:n asemana.

Union yhtiönä toimi 1931-91
(alkuun toisilla nimillä) ja sen ensimmäinen huoltoasema oli Helsingin Mannerheimintiellä, josta se hävitettiin 1935 Postitalon rakentamisen takia. Suomen ensimmäiset itsepalvelumittarit otettiin käyttöön 1961 toisella Mannerheimintien Unionilla, joka puolestaan purettiin 1969 Hesperia-hotellin tieltä. Neste Oy osti 1983 enemmistön Unionista ja 1990 Neste nosti omistusosuutensa 98 prosenttiin ja lopulta Union- ja Finnoil-ketjut yhdistettiin Neste-ketjuksi.


Vielä en ole löytänyt uutta vakiopaikkaa, kun Liipolan Esson (1979) kahvilakin on nyt kiinni. Tämä huoltamo vaihtui jossakin vaiheessa St 1:ksi, mutta korjaamoyrittäjänä nykyisin oleva Bilal Cengiz ei ole voinut avata huoltamo-kahvion puolta. Etelä-Suomen Sanomissa olleiden uutisten mukaan edellisen omistajan Express-Milo Oy:n konkurssi viime kuussa muutti suunnitelmia.

Viime viikolla jatkoin etsimistä
ja ajoin Liipolasta Saksalan St 1:lle, joka ennen oli Teboil. Ukrainan-sodan alettua yrittäjä Marko Lehtinen vaihtoi Upon sillan vieressä olevan asemansa St 1:n leiriin, mikä onnistui siinä mielessä sujuvasti, että Lehtisen liiketoiminta ei tapahtunut Oy Teboil Ab:n omistamassa kiinteistössä, vaan hän omistaa sen itse, samoin polttoainemittarit. 

Etsintäni kuitenkin jatkuu,
koska Saksalassa joutui kahvin juomaan pahvimukista. SOK:n ABC-asemia en lähde kokeilemaan, koska niiden tunnetuin ominaisuus on, että ne tuhoavat kaiken kilpailevan toiminnan sadan kilometrin säteellä. Hollolan, Vierumäen ja Kausalan Matkakeitaat (pihassa Nesteen mittarit) taas ovat sen verran kaukana, että kahvikupillisen ja viinerin takia en viitsi niihin ajaa. Lisäksi ABC ja Matkakeidas eivät ole sellaisia normaaleja bensa-asemakahviloita, joissa ympärilleen katselemalla näkee tuulettajanhihnoja, sytystulppia, öljypurkkeja ja näitä muita elämän kannalta tärkeitä asioita.

Onhan tämä auto- ja bensa-asemaharrastus laajaa ollut. Kerran kävin
Cherbourgin Esso-asemallakin, jota Cherbourgin sateenvarjoissa (1964) pitää Guy (Nino Castelnuovo) vaimonsa Madeleinen (Ellen Farner) kanssa. Sitten tankkaamaan tulee Guyn entinen heila Genevieve (Catherine Deneuve), joka kysyy, haluaako Guy nähdä tyttärensä. Ei halua. Minä kävin asemalla sisällä, josta en kuitenkaan saanut ostettua sateenvarjoa.

kari.naskinen@gmail.com