sunnuntai 25. helmikuuta 2024

Palosaaren ja Kalliomäen hieno duetto


Näytelmä Kuninkaan puhe Lahden kaupunginteatterissa alkaa, kun Yorkin herttua, prinssi Andrew näkee painajaismaisesti jättiläiskokoisen mikrofonin edessään. On kuitenkin mentävä Wembleyn stadionille esittämään ison näyttelyn päätössanat, tuuraamaan pari vuotta vanhempaa prinssiveljeä Edvardia, joka on huseeraamassa jossakin rouva Wallis Simpsonin kanssa. Tämä on änkytysvikaiselle prinssille valtava painajainen, kaamea tilanne. Näytelmän lopussa Andrew itse on kuningas Yrjö VI ja pitää radiopuheen maailmansodan alettua syksyllä 1939. Taas näyttämön takaosaan ilmestyy sama iso painajaismikrofoni, mutta nyt se ei enää ole pelottavan punainen.

Näytelmä kertoo elokuvanakin (2010) tutuksi tulleen tarinan Yrjö VI:n yhteistyöstä itseoppineen puheterapeutin Lionel Loguen kanssa. Tämän kaksikon yhteistyö tuottaa tulosta, ja tuloksellisesti erinomainen on myös kuningasta esittävän Teemu Palosaaren ja puheterapeuttia esittävän Tapani Kalliomäen duetto, jota tämä näytelmä pääasiassa on. Kalliomäki on tuttu Lahdessa monista isoista rooleista jo 25 vuoden ajalta ja Palosaari tuli kaupunginteatteriin 2011. Palosaarelle Lahti oli tullut tutuksi jo ennen Teatterikorkeakoulua, sillä hän oli käynyt täällä kansanopiston teatterilinjan 90-luvulla.

Palosaari ja Kalliomäki näyttelevät aluksi hyvin eriparista kaksikkoa, koska eihän kukaan voi olla samaa paria kuninkaan kanssa. Miesten yhteistyö alkaa kuitenkin tuottaa tulosta tehokkaasti, ja kun sinunkaupatkin on tehty, loppu sujuu kuin – ei sentään itsestään, mutta Loguen avulla kuningas pitää esimerkiksi sen merkittävän radiopuheen 1939 Buckinghamin palatsissa, johon hän oli kutsunut Loguen tilannetta rauhoittamaan ja tukea antamaan. On kova paikka, sillä vastapuolena on varsinaisena puhujamestarina ja taitavana kansanvillitsijänä Adolf Hitler, jonka palopuheista näytetään pari pätkää näyttämön takaseinällä. Kuninkaan puhe kuitenkin onnistuu, ja sen voisivat lännen johtajat pitää tänä päivänäkin:

”…Meitä ja meidän liittolaisiamme kutsutaan vastustamaa voimia, jotka voitolle päästessään olisivat tuhoisia kaikille sivistyneille yhteiskuntajärjestelmille maailmassa. Jos se oppi, että voima on yhtä kuin oikeus, pääsisi vallalle, kaikki maailman kansat joutuisivat elämään jatkuvassa pelossa…”

Vaikka asiat ovat suuria, näytelmä on kuitenkin nimenomaan kahden näyttelijän pienimuotoinen, hieno esitys. Saattaisi olla jopa tehokkaampi ison Juhani-salin sijasta pienemmällä Eero-näyttämöllä. Toisaalta puitteet ovat Milja Ahon lavastuksissa isoa Buckinghamia hyvin toistavia ja onhan muitakin henkilöitä mukana kahdeksan. Parhaiten heistä nousevat framille vierailijat Joni Leponiemi (Edvard VIII) ja Saara-Elina Partanen (Wallis Simpson), jotka Edvardin puutarhajuhlissa esittävät pari vetävää tanssinumero.

Lisäksi on mielenkiintoinen neljän puhenäyttelijän ryhmä, jonka repliikit kuuluvat kulisseista nauhalta: pääministeri Chamberlain on edellinen teatterinjohtaja Ilkka Laasonen, teatteriohjaajille antavat äänensä uusi teatterinjohtaja Lauri Maijala ja näyttelijä Tomi Enbuska ja BBC:n radiokuuluttaja on tämän näytelmän hyvä ohjaaja Tommi Kainulainen. Teatteriohjaajien roolit tarvitaan, koska Logue yrittää päästä näyttelijäksi, vaikka puheterapeuttina hyvin onnistuukin. Yrjö VI taas onnistui kuninkaana 1936-52, minkä jälkeen valtaistuimelle nousi hänen tyttärensä Elisabet, joka piti ensimmäisen radiopuheensa jo 15-vuotiaana 1940 osoittaen sen sotaa pakoon joutuneille lapsille.

Elokuva Kuninkaan puhe palkittiin vuoden parhaan elokuvan Oscarilla, Tom Hooper sai parhaan ohjauksen Oscarin, David Seidler parhaan käsikirjoituksen Oscarin ja Colin Firth (Yrjö VI) parhaan miespääosan Oscarin. Lahden Oscarin eli Iivari-patsaan ansaitsee tämän näytäntövuoden osalta Teemu Palosaari.

KIITOKSET KAIKILLE

Nykyisin on tapana, että lavalle lopussa kumartamaan tulevat näyttelijät viittovat salin yläosaan, jossa ovat valo- ja ääniekspertit. Joissain teattereissa hihkaistaan vielä ”valot ja ääni”. Mutta entä kaikki muut? Lavastaja, puvustaja, kampaaja, maskeeraaja, koreografi, näyttämömestari, kuiskaaja? Viime aikoina on näyttelijärivistön taakse myös tullut toinen rivistö, jossa on esityksen aikana työssä olleita rekvisiitan siirtelijöitä ja muita sellaisia.

kari.naskinen@gmail.com