torstai 8. kesäkuuta 2023

James Bond kuoli, joten onkohan uusi 007 joku muu?


On taas kertaalleen tullut katsotuksi
James Bond -elokuvia. Nyt tilanne on erittäin jännittävässä vaiheessa, koska Daniel Craig ilmoitti lopettavansa ja hänen viimeiseksi jääneessä No Time to Die -tarinassa Bond kuolee. Jos jotain erikoista pelastumista ei myöhemmin ilmene tapahtuneen, tulee kysyneeksi, saako 007-statuksen joku toinen MI6:n agentti. Toisaalta vaikka näyttelijät ovat ennenkin vaihtuneet, heidän roolinsa on kuitenkin aina pysynyt James Bondina.


Harmi, että Craig jää pois, koska hän on kyllä ollut paras Bond.
Craig ei tehnyt Bondista pätkääkään komediallista huumorimiestä, eikä varsinaisesti naistennaurattajaakaan, vaikka muutamien misujen kanssa sänkyyn menikin. Craig loi Bondista selvästi synkemmän tyypin kuin kukaan ennen, mutta myös haavoittuvamman ja inhimillisemmän. Makuasioitahan nämä ovat, mutta parhaat Bond-elokuvat ovat Skyfall ja Spectre. Lieneekö vain sattumaa, että ne ohjasi hyvän filmografian omaava Sam Mendes, vaikka tällaiset suuriksi kassamagneeteiksi tehtävät viihde-elokuvat perimmältään ovat tuotantoyhtiöiden omien bisnesmiesten luomuksia.

Bond-bisneksen suuruudesta kertoo, että 27 elokuvan tuotot ovat tähän mennessä olleet noin 13 miljardia dollaria. Parhaiten ovat vetäneet Skyfall ja sieltä alkupäästä Pallosalama. Suomessa ovat eniten yleisöä keränneet 1. Spectre, 2. Skyfall, 3. No Time to Die.

Oma suosikkinikin on Spectre, jonka juonenkuljetus on tavanomaista selväpiirteisempi ja katsoja pysyy siinä hyvin mukana. Normaalit elementit tietenkin ovat pelissä: Madeleine Swann tulee kuvioihin ja Rooman keskustan tutuissa maisemissa Bond kaahaa Aston Martin DB10:llä karkuun takaa-ajajana Lamborghinilla tulevaa Spectren äijää.

Hyvä on myös synkkä Skyfall, jossa huomio kiinnittyy siihenkin, että mukana on taas myös ruotsalaisia, Ola Rapace (Noomi Rapacen isä) alun isohkossa roolissa ja Johan Falk -sarjaelokuvasta tuttu Jens Hulten lopussa pienen hanttiroiston roolissa. Tämä on jo tavallista, sillä ruotsalaisia Bond-leffojen näyttelijöitä ovat olleet myös Maud Adams, Britt Ekland, Dolph Lundgren, Kristina Wayborn ja Mary Stavin. Ruotsi kuuluu elokuvamaailmassa sille kartalle, josta tekijöitä etsitään.


Suomen saavutuksiin kuuluu, että Daniel Craig käytti edelleen Nokian kännykkää, ja yhdessä elokuvassa muistan Bondin juoneen Finlandiavodkaa 7 Upilla.


Mutta kenestä Craigin seuraaja? Kysymyksessä on iso ratkaisu elokuvakulttuurin, globaalin viihteen ja bisneksen kannalta. On kokonaan toisen luokan eli suurimman luokan asia verrattuna muihin sarjamuotoisten elokuvien sankarihahmoihin, kuten Jason Bourneen, Luke Hobsiin, Ethan Huntiin, Jack Reacheriin ja John Wickiin. Selasin netissä useiden Hollywood-julkaisujen ennakointeja asiasta ja ehdokkaita tuntuu löytyvät riittävästi, kymmeniä.

Ian Flemingin Bond-romaaneihin filmausoikeudet omistavan Eon Productionsin edustajat ovat kertoneet, että seuraavan 007:n ei tarvitse olla vakiintunut filmitähti, kuten ei ole ollut tätä ennenkään. Tosin Roger Moore ja Pierce Brosnan tunnettiin ennestään tv-töistään, mutta se on vähän eri asia. Enemmän tuntuu siltä, että valinta kohdistuu samalla tavalla yllätysnimeen kuin Nobelin kirjallisuuspalkinnot melkein aina.

Sen verran ovat tuotantoyhtiön taholta kertoneet, että 007:n rooliin pitää mieluiten istuttaa britti.
Tämän asian ymmärsi myös edesmennyt elokuvahistorioitsija Peter von Bagh, jonka 730-sivuisessa Elokuvan historiassa (W+G, 1975) Bondit saivat kymmenen riviä: ”Yhtenä kulmakivenä on englantilaisuuden toivekuva: vanha imperiumi nousee vielä neuvokkaana, pienine voimavaroineenkin...”

Tämä pudottaa pois ainakin
Dwayne Johnsonin, jonka isä Rocky Johnson oli showpainija ja esiintyi jossakin nimettömässä roistoroolissa elokuvassa Elät vain kahdesti.

Tuottajat ovat sulkeneet pois sen mahdollisuuden, että 007 olisi nainen, vaikka uusimmassa elokuvassa Bondia tuuraakin vähän aikaa yllättävästi Lashana Lynch. Eikä kysymykseen tule myöskään musta Idris Elba, joka on sanonut pysyvänsä John Lutherina. Siispä jätetään ”Nobel-yllättäjän” lisäksi ehdolle Henry Cavill, Henry Golding, Tom Hardy, Tom Hiddleston, Lucien Laviscount, Richard Madden, James Norton, Rege-Jean Page, Dev Patel ja Aaron Taylor-Johnson.

Suureen Oscar-ilotulitukseen Bond-näyttelijät eivät luultavasti tulevaisuudessakaan pääse. Tähän asti 1962 - 2021 Bond-elokuvat ovat saaneet kuusi Oscaria: äänitehosteista, äänileikkauksesta, visuaalisista tehosteista ja musiikista.

Autopalkintoja ei Oscar-gaalassa jaeta, mutta Bondille autot ovat aina olleet tärkeitä, vaikka ensimmäisessä elokuvassa joutui käyttämään Sunbeam-vuokra-autoakin (Salainen agentti 007 ja tohtori No). Tuosta elokuvasta jäi mieleen sellainenkin yksityiskohta, että ensimmäinen siinä näkynyt auto oli hotellin parkkipaikalla seisonut Ford Anglia (kuvassa). Sillä ei Sean Connery ajanut, mutta minulle Anglia oli ensimmäinen oma auto.

Parhaiten muistetaan, että Bondin auto on erikoisvarusteltu Aston Martin. Todellisuudessa se on ollut Bondilla vain 12 elokuvassa, Daniel Craigilla ja Pierce Brosnanilla kuitenkin kaikissa. Muita Bondin käyttöautoja ovat olleet mm. Alfa Romeo, Bentley, BMW, Lincoln, Lotus, Mustang, Toyota ja Triumph.

kari.naskinen@gmail.com