lauantai 4. kesäkuuta 2022

Hitlerin vierailu oli kiusallinen ja Mannerheimin vastavierailu vielä keljumpi


Vaikka Adolf Hitlerin yllättävä vierailu Mannerheimin 75-vuotispäiville 4.6.1942 oli kiusallista ”erillissotaa” käyneelle Suomelle, piti Mannerheimin protokollan mukaisesti tehdä myös vastavierailu Hitlerin luo. Varsinkin tämä 27.6.1942 tapahtunut käynti natsijohtajien luona tuntui Mannerheimista vastenmieliseltä, koska se yhdisti Suomen maailman silmissä entistä selvemmin Saksan liittolaiseksi. Niin harmissaan Mannerheim oli tuosta vierailustaan, että hän kielsi siitä tehdyn uutisfilminkin esittämisen. Tk-kuvaaja Felix Forsmanin filmaamasta aineistosta tehtiin elokuvateattereihin Finlandia-uutiskatsaus nro 52, mutta Mannerheim ei sallinut sen esittämistä, eikä hänen käynnistään Hitlerin Sudenpesässä matkan jälkeen muutoinkaan juuri puhuttu.

Tuo filmimateriaali oli arkistojen pimennossa vuoteen 2007 asti, jolloin elokuvaohjaaja
Pia Andell tarttui siihen ja teki aineistosta dokumenttielokuvan Göringin sauva. Se tuli televisiosta ensimmäisen kerran 2011. (Tätä ei pidä sekoittaa elokuvaan Vääpeli Körmy ja marsalkan sauva, 1990.)

Joskus oltiin sitä mieltä, että Mannerheim ei halunnut Forsmanin ottamia filmejä julkisuuteen, koska oli loukannut jalkansa rintamakäynnillä ja ontui keppiin turvautuen. Uutiskatsauksen kuvista kuitenkin näkyy, että Mannerheim ei ainakaan tuolloin käyttänyt keppiä, eikä ontunut, vaan oli tutun ryhdikäs.
Ilmeisesti Mannerheim pani vierailun aikana parastaan, sillä ainakin Valdemar Erfurthin päiväkirjan mukaan Mannerheim oli raihnaisessa kunnossa. Erfurth oli saksalaisten Suomen-päämajassa toiminut jalkaväenkenraali. Pekka Visurin suomentamassa Erfurthin Sotapäiväkirjassa 1942-43 (Docendo, 2018) Erfurth kuvailee sitä, kun Mannerheim oli lähdössä Saksaan:

”Marsalkka tuli upseerien seurueen kera lentokentälle hyvin väsyneen näköisenä ja tukien itseään keppiin. Puolustusministeri
Rudolf Walden, joka saattoi Mannerheimin koneen luo, katsoi surullisesti vanhaa ystäväänsä ajatellen niitä rasituksia, joita väistämättä oli edessä.”

Mannerheim matkusti Saksaan Hitlerin lähettämällä Condor-koneella, joka nouti Mannerheimin seurueineen Malmin lentokentältä. Saksassa Mannerheimia odotti kentällä Saksan maavoimien esikuntapäällikkö, sotamarsalkka Wilhelm Keitel. Saksaan päästyään Mannerheim myös ryhdistäytyi, kuten Erfurth näki: ”Mannerheim antoi adjutantille kävelykeppinsä ja otti käteensä marsalkansauvan. Kävelykeppiä hän ei käyttänyt enää vierailun aikana. Mannerheim asteli kunniakomppanian eteen hyväryhtisenä, eikä polvivaivasta näkynyt merkkiäkään. Tarkastus sujui arvokkaasti.”

Vierailupäivänä Mannerheim tapasi ensin Hitlerin tämän järjestämällä vastaanotolla. Ohjelma alkoi sotatoimien tilanneselotuksella, johon Hitlerin, Mannerheimin, Erfurthin ja Keitelin lisäksi osallistuivat tykistönkenraali Alfred Jodl, maavoimien esikuntapäällikkö Franz Halder, Suomen sotilasasiamies Walter Horn, Päämajan komentoesikunnan päällikkö Wilho Tuompo, Suomen yhteysupseerina Saksan päämajassa toiminut kenraaliluutnantti Paavo Talvela, eversti Aladar Paasonen ja everstiluutnantti Ragnar Grönvall.

Vastaanotto oli Erfurthin kuvauksen perusteella hyvin arkinen: ”Tilanneselostuksen jälkeen Hitler tarjosi lounaan. - - - Tilaisuus eteni verraten yksinkertaisesti. Hitlerillä ei ole kiinnostusta järjestää hienoja kattauksia ja muodollisia pöytäseurusteluja, eikä hän arvosta sellaisia muutenkaan. Vastakohtana Mikkelissä koetulle hovietikettiä muistuttavalle käytännölle täällä eletään todella kenttäleirissä. Puheita ei pidetty, eikä Hitler myöskään toivottanut vieraitaan tervetulleeksi maljan nostolla.”

Lahjaksi Hitlerille Mannerheim antoi kauniiseen koteloon pakatun Suomi-konepistoolin. Iltapäivällä Mannerheim tapasi Saksan maavoimien päämajan upseeristoa ja illalla Suomen marsalkan otti vastaan valtakunnanmarsalkka Hermann Göring. Kaikki tapaamiset sujuivat asevelihenkisesti keskinäisen kehumisen merkeissä, mutta varsinaisia sota-asioita ei tilanneselostuksen lisäksi otettu esille. Paluumatka Suomeen tapahtui heti seuraavana aamuna 28.6.1942.

MILITARISMI ON
VAHVA VOIMA


Näin pääsin minäkin tällä jutullani mukaan ajankohtaiseen militarisotumiseen, jota Teatterikorkeakoulun dosentti Susanna Hast nyt tutkii Koneen säätiön rahoittamassa hankkeessa Sotilaallisen vallan kieli suomalaisessa demokratiassa”. Tutkimuksen taustalla on se, että militarisoitunut kieli korostaa ja piilottaa sotilaallista valtaa ja voi heikentää demokratiaa yhteiskunnassa.

Susanna Hast nostaa esille sen, että militarismille tyypillistä on nimenomaan pakko, vaihtoehdottomuus. Se on selvästi läsnä myös nykyisissä keskusteluissa: ”Pakko on voimakas ja viettelevä tapa puhua jostain. Hyvä esimerkki tästä on, miten nopeasti päätös hakea Natoon tehtiin. Vaikka Natoon hakemisen taustalla on Venäjän hyökkäys Ukrainaan, sotilasliittoon pyrkiminen on samalla merkki yhteiskunnan militarisoitumisesta. Militarismi on vahva voima, ja sitä on vaikeaa vastustaa.”


kari.naskinen@gmail.com