Vuoden 2008 finanssikriisin ulotuttua myös Eurooppaan keskusteli kuningatar Elisabeth varmaan monena keskiviikkona pääministeri Gordon Brownin kanssa vaikeasta tilanteesta. Kun kuningatar ei saanut riittävän selviä vastauksia, hän kääntyi British Academyn puoleen. Hän lähetti tiedeakatemialle suorasanaisen kysymyksen: ”Miksi ette pystyneet ennakoimaan kriisiä?” Vastauksen Elisabeth sai 22.7.2009: ”Syy oli sinänsä viisaiden ihmisten joukkomittainen kyvyttömyys ymmärtää koko järjestelmään kohdistuvia riskejä” jne.
Vastauksen olivat muotoilleet Britannian 35 johtavaa taloustieteilijää, joukossa koko liuta professoreita maineikkaasta LSE:sta (London School of Economics and Political Science). Paljon enemmän talouden ja riskienhallinnan asiantuntijoita oli Royal Bank of Scotlandissa, jonka Brownin hallitus oli jo pelastanut veronmaksajien rahoilla, 50 miljardilla punnalla. Vielä ennen Elisabethin lähettämää kysymystä oli perustettu 50 miljardin punnan rahasto keskuspankille arvopaperien ostamiseen pankkien pelastamiseksi.
Akatemian vastauksessa asiaa pyöriteltiin monella tavalla, mutta myönnettiin joka tapauksessa, että dignostiikassa oli tehty virheitä, ja vasta tehohoito pelasti potilaan.
Tänään tulee kuluneeksi 70 vuotta siitä, kun Elisabeth II aloitti kuningattarena. Kaikista hallitsijoista maailmanhistoriassa en tilastotietoja löytänyt, mutta mahtaako olla ennätys. Lähimpänä on Thaimaan kuningas Bhumibol Adulyadej, jonka valtakausi päättyi vuonna 2016 kestettyään 69 vuotta ja 11 kuukautta.
Elisabeth II: ”Vuosien varrella olen havainnut, että jotkin johtajuuden ominaisuudet ovat yleismaailmallisia ja ne tarkoittavat usein tapoja rohkaista ihmisiä yhdistämään ponnistelunsa, kykynsä, oivalluksensa, innostuksensa ja inspiraationsa työskentelemään yhdessä.”
kari.naskinen@gmail.com