sunnuntai 2. tammikuuta 2022

Hävittäjähankinta pahensi tilannetta


Vaikka Suomi on hyvin pieni pala maailmassa, kaikki vaikuttaa kaikkeen. Kun Suomen eduskuntapuolueet yksimielisesti päättivät tehdä historiamme suurimman kauppapäätöksen amerikkalaisten hävittäjäkoneiden ostamisesta, sillä oli vaikutuksensa. Suomi ei virallisesti ole Naton jäsen, mutta niin kiinni siinä, että mitään epäilystä asetelmasta ei ole. Hävittäjähankinta pitää sisällään JASSM-ER-hyökkäysohjukset, joiden kantomatka on tuhat kilometriä eli Moskovaan asti. Näillä kaupoilla Suomi korostaa asemaansa Venäjän vihollismaana maailmanpolitiikan nykyisenkaltaisessa vaarallisessa tilanteessa.

Yleisradion tv-ohjelmasarjoissa haukutaan tällä hetkellä Urho Kekkosen harjoittamaa ystävyyspolitiikkaa Neuvostoliiton kanssa. Se turvasi sotien jälkeen Suomen rauhanomaisen elon, mutta se ei nyt ole suosiossa. Näillä tv-ohjelmilla pyritään Suomen Nato-jäsenyydelle luomaan pohjaa, jota ei tarpeeksi ole. Suomalaisten enemmistö vastustaa viisaasti jäsenyyttä. Sauli Niinistön kaudella Natoon on kuitenkin valtiotasolla liimauduttu kiinni. Niinistö kyllä keskustelee Vladimir Putinin kanssa varmaankin hyvin sivistyneesti, mutta puolueettoman ja liittoutumattoman maan presidenttinä Niinistöä ei Venäjällä enää voi pitää.

Tämän aamun pääkirjoituksia lukiessani huomasin verhottua ymmärrystä sille, että sota olisi nyt parempi kuin kompromissi lännen ja Venäjän välillä.
Sotaan valmistaudutaan myös hävittäjiä ja ohjuksia ostamalla. Vasemmistolaisen tutkijafoorumin keskustelupalstalla Mikael Kallavuo ihmetteli perustellusti, miksi Suomen hallitus ilmoitti hankkivansa F-35-hävittäjät juuri samana päivänä, kun Venäjä julkaisi vaatimuksensa Natolle poistaa ohjukset ja muun sota-arsenaalinsa itäisimmästä Euroopasta. Jos Suomi olisi siirtänyt edes muutamalla kuukaudella lopullista hävittäjähankintaa, olisi Suomi voinut rauhassa odottaa kuinka monessa asiassa USA antaa periksi Venäjälle. Mutta Suomi ei anna periksi tuumaakaan, vaan uhoaa.

En tunne Kallavuota muuten kuin että hän on kirjoittanut kirjan Väkivallattomuus ja demokratia (Suomen rauhanpuolustajat, 2006). Rauhan asialla hän on nytkin: ”Luultiinko Suomessa, että jos julkaistaan jo joulukuussa F-35-päätös ja ilmaistaan aikeet yhä ylläpitää Nato-optiota ennen kuin USA ja Venäjä ovat ehtineet tammikuussa sopimaan asiasta, niin voidaan ikään kuin pakottaa Venäjä hyväksymään Suomen Nato-lähestymisen?”

Ei takuulla. Venäjä ei hyväksy Naton itälaajentumista, joten miten saisi ymmärrystä sille, että Suomi kuitenkin saisi vapaasti varustautua Nato-asein. Ei saa, sillä Suomi on aina Venäjän rajamaa, joka kuuluu siihen kokonaispakettiin, josta suurvallat nyt pyrkivät keskustelemaan.

Poliittisen historian tutkija, ulkoministerinäkin Kekkosen aikana ollut Keijo Korhonen kirjoitti Kanava-lehdessä 8/2019, että kolmen viime vuosisadan aikana Venäjä on ollut sodassa seitsemän kertaa Ruotsi-Suomen tai Suomen kanssa. Missään näistä sodista Venäjä ei ole hyökännyt Suomeen Suomen itsensä takia, vaan osana Eurooppa-politiikkaansa. Tästä on kysymys nytkin. Mitä syitä Venäjällä olisi hyökätä Suomeen, jos Suomi ei olisi natolainen? Suomella ei ole sitäkään ongelmaa, että täällä olisi iso venäläisperäinen vähemmistö. Baltian mailla on aivan eri tilanne.

Suomen virhe oli, että yya-sopimusta ei sellaisenaan uusittu Neuvostoliiton jälkeen Venäjän kanssa. Olisi pysytty Paasikiven - Kekkosen linjalla, niin ei tarvitsisi nyt pelätä mitään.

kari.naskinen@gmail.com