torstai 16. joulukuuta 2021

Venäjä ja Kiina – liittolaiset?


"Tilanne
on kansainvälisesti, erityisesti Euroopan mantereella, tällä hetkellä erittäin jännittynyt ja vaatii keskustelua liittolaisten välillä", sanoi Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov Tass-uutistoimiston mukaan. "Näemme hyvin aggressiivista retoriikkaa Naton ja Yhdysvaltojen puolella, ja tämä vaatii keskustelua meidän ja kiinalaisten välillä."

Peskovin sanonnoissa on kiinnittänyt huomiota sana "liittolaiset" (allies). Eiväthän Venäjä ja Kiina ole tiettävästi liittolaisia. Vai ovatko? Ainakaan niiden välillä ei ole muodollista sopimusta, joka tekisi niistä liittolaisia, joten mitähän Peskovin käyttämä sana merkitsee. Amerikkalaisessa Moon of Alabama -verkkojulkaisussa kirjoitettiin toissa päivänä, että sanonta huolestuttaa nyt Aasian politiikan asiantuntijoita, jotka pelkäävät, että kaikki Venäjän toimet Ukrainassa seuraisivat Kiinan toimia Taiwanin suhteen. Tämän estämiseksi Yhdysvaltojen pitäisi lopettaa vastakkainasettelunsa Venäjän kanssa ja keskittyä Kaukoitään.

Venäjä
puolestaan on tilanteessa, jossa sillä ei ole hyviä ”työkaluja” puristaa Yhdysvaltoja. Venäjä siis tarvitsee jotain uutta saadakseen Joe Bidenin muuttamaan kurssia. Kiina voisi olla tällainen uusi työkalu, koska USA:n pääasiallinen ulkopoliittinen huolenaihe on joka tapauksessa Kiina.

Eilen Vladimir Putin ja Xi Jinping keskustelivatkin videoyhteyden avulla. Liittolaisuudesta ei ainakaan meille tulleissa uutisissa puhuttu, mutta Kiinan johtaja ymmärsi Venäjän huolen ja sanoi tukevansa täysin aloitetta turvatakuiden luomiseksi. Putin on vaatinut oikeudellisesti sitovia turvallisuustakeita, joilla Nato luopuisi laajennustavoitteestaan itään, eikä sijoittaisi aseitaan Venäjän alueen lähelle. Putin vakuutti puolestaan, että Venäjä tukee Kiinaa, kun Kiina puolustaa kansallisia etujaan.

Washingtonista ja Natosta on kuitenkin
toistuvasti sanottu, että mikään ulkopuolinen valtio ei voi käyttää veto-oikeutta Ukrainan Nato-toiveita vastaan. Eilisessä keskustelussa oli esillä myös amerikkalaisten ja natolaisten aggressiivinen kielenkäyt. Seuraavat kerran Xi ja Putin tapaavat Pekingin talviolympiakisojen yhteydessä helmikuussa,

Venäjä katsoo, että Naton toimet vaarantavat suoraan Venäjän turvallisuuden. Sen on loputtava. Kremlin vaatimuslista tässä tilanteessa on:

-
Ei enää Naton laajentumista kohti Venäjän rajoja.
- Naton vuoden 2008
Nato-kutsun peruuttaminen Ukrainalta ja Georgialta.
- Oikeudellisesti sitova takuu siitä, että Venäjän naapurimaihin ei
rakenneta sellaisia iskujärjestelmiä, jotka voisivat kohdistaa Moskovaan.
- Ei Naton tai vastaavien (Iso-Britannia, USA, P
uola) sotaharjoituksia lähellä Venäjän rajoja.
- Naton laivoj
en ja lentokoneiden pidettävä tiettyjä etäisyyksiä Venäjän rajoista.
-
Ei keskipitkän kantaman ydinaseita Euroopassa.
- Säännölliset sotila
sjohtojen keskustelut.

VETO-OIKEUDEN
SIJASTA HYÖKKÄYS?


Kun Venäjä ei voi käyttää veto-oikeutta Ukrainan liittymiselle Natoon, niin mitä sitten, jos liittyminen näyttäisi toteutuvan. Moon of Alabama: ”Venäjä voi tuhota Ukrainan armeijan, ottaa ne Ukrainan alueet, joissa enemmistö puhuu venäjää ja luoda niistä uuden suvereenin valtion. Jäljellä oleva maatalousalue jätettäisiin Puolan ja Romanian käytettäväksi. Tämä antaisi Venäjälle sen tarvitseman strategisen syvyyden ja rajoittaisi Nato-ystävällisen rannikon Mustallameren lounaisosiin.”_

Mutta mahtaako olla niin, että USA, Nato ja lännen sotateollisuus toivovatkin Venäjän hyökkäystä Ukrainaan? Se eristäisi Venäjän lopullisesti, lisäisi USA:n roolia Euroopassa, oikeuttaisi lännen sotilasbudjettien lisäämisen ja stoppaisi Nord Stream 2 -putken. Tämä kyllä tiedetään Venäjälläkin, joten ei se hyökkää.


Nord Stream 2:sta sanoi aiemmin tässä kuussa Die Welt -lehdessä Itävallan uusi liittokansleri Karl Nehammer, että Itävallan hallitus aikoo jatkaa Nord Stream 2:n tukemista ja toivoo sen käyttöönottoa pian.


"En pidä tarpeellisena yhdistää Nord Stream 2:ta Venäjän käyttäytymiseen Ukrainassa. EU voi vain vahingoittaa itseään tekemällä niin. Nord Stream 2 ei palvele vain Venäjän etuja – Saksa, Itävalta ja muut EU-maat hyötyvät siitä. Nord Stream 2 on eurooppalainen hanke, jota ei pidä käyttää välineenä Moskovan painostamiseen”, sanoi Nehammer.


kari.naskinen@gmail.com