keskiviikko 8. joulukuuta 2021

Maailmanloppu hiljaa hivuttamalla?


Olisi jännä nähdä maailmanloppu. Kun se todennäköisesti joskus kuitenkin tulee, niin olisihan sellainen erikoisuus mielenkiintoista kokea. Paras olisi sellainen, että sen tulemisesta olisi selvä tieto, esimerkiksi että Maapallo lähestyisi oman Linnunratamme sisältävää mustaa aukkoa Sagittarius A*:ta. Tiedemiehet laskisivat, milloin sinne humpsahdamme.
Joka ilta tv-uutisissa kerrottaisiin etäisyyden pienenemisestä mustaan aukkoon samalla tavalla kuin nyt kerrotaan koronatartuntojen lukumääristä. Miten siinä sitten kävisi, olisi kiva tietää. Unohtuisivat nämä tyhjänpäiväiset pikkumurheet.

Yksi mahdollisuus tähtitieteellisten laskelmien mukaan on, että Aurinko imaisee Maan sisäänsä noin viiden miljardin vuoden päästä. Siinä vaiheessa ihmisiä ei kuitenkaan enää olisi, koska Auringon lämpösäteily olisi muuttanut Maapallon liian kuumaksi elämälle.

Voi tietenkin olla, että nämä korona- ja muut virukset johtavat lopulta maailmanloppuun
hiljaa hivuttamalla, mutta se on ikävämpi vaihtoehto. Se ei kuitenkaan uhkaa Maapalloa, vaan pelkästään sen elollisia olentoja.

Eikä sekään tietenkään ole mahdotonta, että koko m
aailmankaikkeus jossakin vaiheessa loppuu. Kun kerran kaikki alkoi ihmeellisestä alkuräjähdyksestä, niin kai se mahdollista on, että tulee myös kaiken tyhjentävä loppuräjähdys.

Maailmankaikkeutta tutkiva hiukkaskosmologi Syksy Räsänen on kuitenkin sitä mieltä, että maailmankaikkeuden laajeneminen jatkuu ikuisesti. Tämä voi tarkoittaa, että Aurinko ei meitä nielaise, vaan päinvastoin avaruudellinen ympäristömme kylmenee, koska maailmankaikkeus harvenee ja Aurinkommekin loittonee.

Aurinko siis kylmenee tai kuumenee. Molempia mielipiteitä on esitetty.
Esko Valtaojan kanta on, että Aurinko alkaa kuumeta ennen sammumistaan, mutta vasta miljardin vuoden päästä. Tuhat miljoonaa vuotta on kuitenkin sen verran pitkä aika, ettei sen takia kannata yöuniaan menettää.

Joka tapauksessa ”k
aukana tulevaisuudessa elämä täällä on mahdotonta, mutta eihän tämä ole sen lohduttomampaa kuin se, että nuoressa maailmankaikkeudessa ei ollut elämää”, sanoo Räsänen.

Maailmanloppua pystytään myös kiihdyttämään tai hidastamaan. Ilmastonmuutos ja ydinaseet ovat sellaisia asioita, joilla on vaikutuksensa ja niihin ihmiskunnalla on oma vaikutuksensa. Nyt kuitenkin pakkanen saisi vähän hellittää ja lunta joutaisi tulla lisää.

kari.naskinen@gmail.com