lauantai 5. kesäkuuta 2021

Rauhan sijasta puhutaan nyt turvallisuudesta

Suomen rauhantutkimusyhdistyksen 50-vuotisjuhlaseminaarissa eilen tuli selvästi esille, että rauhasta puhuminen ja sen tutkiminen ei enää tarkoita vain sodan ja rauhan asiaa. Yht. tri Eeva Puumala Tampereen yliopiston rauhan- ja konfliktintutkimuskeskuksesta sanoi, että rauhaa yhteiskunnassa edistävät sosiaalinen kestävyys, oikeudenmukaisuus, yhdenvertaisuus ja väkivallan rakenteiden ulottuvuudet.


”Vaaditaan entistä enemmän taitoa käsitellä konflikteja ja ylläpitää dialogia erilaisissa tilanteissa elävien ihmisten kesken”, sanoi hän.

Rauhantutkimusyhdistyksen toiminnanjohtaja
Teemu Matinpuro oli kuitenkin sitä mieltä, että nimenomaan rauhasta pitäisi puhua enemmän, eikä tietyllä tavalla kevyempää termiä käyttäen turvallisuudesta. Turvallisuus on tietenkin hyvä asia, mutta jos puhutaan turvallisuudesta, tällöin ei suoranaisesti edellytetä sodan vastakohtaa rauhaa. Suoraan näin ei Matinpuro sanonut, mutta tavallaan kysymys on siitä, että sota on legitimoitu, mutta sellaisen tilanteenkin vallitessa ihmisille pitää tarjota turvaa. Pasifismista ja maailmanrauhasta ei kai tosissaan kannata puhua?

Presidentti Tarja Halonen otti esille kaikkien maiden kestävän kehityksen työtä ohjaavan toimintaohjelman Agenda 2030:n, josta sovittiin YK:ssa 2015. Se sisältää 17 tavoitetta, jotka maiden tulisi yhdessä saavuttaa vuoteen 2030 mennessä. Tavoite nro 16 käsittää 12 erillistä kohtaa, joista yksi on, että pitää ”vähentää vuoteen 2030 mennessä merkittävästi rahan sekä aseiden laittomia siirtoja, tehostaa varastetun omaisuuden palauttamista ja taistella kaikkea järjestäytyneen rikollisuuden muotoja vastaan”. Huomio kiinnitetään siis aseiden laittomiin siirtoihin, mutta ei sotakoneistojen normaaliin asevarusteluun.

Rauhantutkimusyhdistyksen Kosmopolis-lehden numerossa 1/2021 käsitellään televisiosta tullutta sarjaelokuvaa Berlin Station, jossa eletään nykypäivää ja ”totuudenjälkeistä aikaa”. Siinä Berliinissä toimiva CIA:n salamurhaaja sanoo: ”Totuudenjälkeisessä maailmassa voi luottaa vain luotiin”.

Lisää luoteja halutaan myös Suomelle. Siksi ollaan hankkimassa uusia hävittäjäkoneita, joiden kokonaiskustannukset nousevat kymmeniin miljardeihin. Ne ostetaan osana sitä isäntämaasopimusta, jonka Suomi on ilman eduskunnan valtuutusta tehnyt Naton kanssa.

Joskus rauhanasiaa ajanut Vasemmistoliittokin on kiitokseksi hallitukseen pääsystään hyväksynyt hävittäjät. Eduskunnan budjettikäsittelyssä viime vuonna hankintaa vastustivat
Markus Mustajärvi ja Johannes Yrttiaho, joita Vasemmistoliiton edustakuntaryhmä rankaisi varoituksilla. Suomalaisten enemmistö kuitenkin vastustaa hankintaa tai ainakin on sen siirtämisen kannalla tänä taloudellisesti vaikeana korona-aikana.

Maailmanlaajuisesti sotilasmenot ovat kasvaneet
jatkuvasti. Vuonna 2020 niihin käytettiin yhteensä 1981 miljardia dollaria, kun vielä vuonna 20 vuotta sitten luku oli 1088 miljardia dollaria. Sotilasmenojen osuus maailman bruttokansantuotteesta oli viime vuonna 2,4 %. Suurimmat sotilasmenojen prosenttimuutokset viime vuonna olivat:

  1. Yhdysvallat (+4,4 %)

  2. Kiina (+1,9 %)

  3. Intia (+2,1 %)

  4. Venäjä (+2,5 %)

  5. Iso-Britannia(+2,9 %)

  6. Saudi-Arabia (-10 %)

  7. Saksa (+5,2 %)

  8. Ranska (+2,9 %)

  9. Japani (+1,2 %)

  10. Etelä-Korea (+4,9 %)

    Euroopan sotilasmenot kasvoivat v
    iime vuonna 4 %. Iso-Britannia nousi maailman mittapuulla viidenneksi suurimmaksi sotilasmenoihin käyttäväksi valtioksi. Italia erottuu tilastoissa 7,9 prosentin nousullaan verrattuna vuoteen 2019. Nato-maissa kasvusuhdanne jatkui: Belgia +12 %, Puola +8,7 % jne. Romanian sotilasmenot kasvoivat peräti 21 %.

    Suomi käytti vuonna 2020 sotilasmenoihin 3,3 miljardia euroa
    ja tänä vuonna Suomen puolustusbudjetti on kasvamassa lähes viiteen miljardiin euroon. Suomi saattaa HX-hävittäjähankkeen myötä nousta maailman tilastoissa kärkeen suhteellista sotilasmenojen kasvua tarkasteltaessa. Monitoimihävittäjien ostohinnaksi on arvioitu noin 10 miljardia euroa, mutta hankinta tulee kasvattamaan sotilasmenoja merkittävästi myös tulevaisuudessa käyttökustannusten vuoksi.

    kari.naskinen@gmail.com