sunnuntai 13. toukokuuta 2012

Euroalueen kriisin lopputulos


”Euroalueen finanssikriisiin suurin syyllinen on Saksa”, sanoi Palkansaajien tutkimuslaitoksen erikoistukija Heikki Taimio Työväen sivistysliiton järjestämässä talousseminaarissa Lahdessa. Siellä käynnistyi sisäinen devalvaatio 2002, jolloin palkkojen nousu jäädytettiin ja työehtoja heikennettiin. Ensin nämä toimet paransivat Saksan kilpailukykyä, mutta sitten kun Saksan vaihtotaseen ylijäämä koheni merkittävästi, alkoi ulkomailta tullutta rahaa virrata pankeille, jotka alkoivat syytää lainarahaa mm. tuleville kriisimaille, kuten Kreikalle, Espanjalle, Portugalille, Italialle ja Irlannille. Seurauksena oli näiden kriisimaiden velkaantuminen.

Erityistapaus on Kreikka. Kävi ilmi, että se oli hyväksytty euroraha-porukkaan harhaanjohtavien tietojen pohjalta. Julkista taloutta koskevia tilastoja oli väärennetty ja finanssimarkkinoiden johdannaisia oli käytetty todellisen vajeen peittelyyn.

Nyt ovat päällä vyönkiristystoimet siellä sun täällä. EU edellyttää julkisten menojen leikkauksia ja veronkorotuksia. Taimion mukaan vyönkiristykset kuitenkin ruokkivat lamaa, mikä pahimmassa tapauksessa heikentää verokertymiä niin paljon, että velkaantuminen vain lisääntyy.

Pankkikriisi kytee. Todellisuudessa kysy on kuitenkin vain siitä, että Saksan ja Ranskan pankkeja pyritään pelastamaan. Mutta mihin tässä mennään? Taimion ennuste:

1. Juuri nyt päähuomio on Kreikassa ja Espanjassa.

2. Hollannin hallitus hajosi kiristystoimien vastustukseen ja Ranskan uusi presidentti Francois Hollande haluaa kääntää kelkan. Onko siis jo euroalueen ydinkin hajoamassa?

3. Kasvu- ja vakaussopimukseen halutaan ”kasvuliite”.

4. Rahoitusta investointeihin Euroopan investointipankin kautta?

5. Espanja ja Italia ovat liian isoja maita pelastettaviksi.

6. Kreikka, Portugali ja Irlanti saattavat tarvita lisäapua.

7. Kukaan ei pysty vakuuttavasti sanomaan, miten tässä käy.

8. Ei pidä aliarvioida euromaiden haluaa pelastaa rahaliitto, mutta joidenkin yli kävellään – arvaus: EKP:n ja Saksan.

9. Mitkä maat ulos eurosta? Kreikka? Espanja? Italia? Saksa? Suomi? Olisi kuitenkin työlästä ja kallista.

10. Lopulta: velkasaneeraukset, pankkituki ja ehkä jopa euroalueen hajoaminen, taloudellinen kaaos. Vai sulattaako inflaatio velkataakat?

11. Onneksi Suomen viennistä vain viisi prosenttia menee kriisimaihin. Kyse on kuitenkin myös koko euroalueen kohtalon vaikutuksista Suomeen.

kari.naskinen@gmail.com