sunnuntai 30. elokuuta 2009

Suomi - Ruotsi tasatahtia

Ruotsin ja Suomen yleisurheilumaaottelu eteni ensimmäisenä päivänä aika tasaisesti. Sama tahti on yhteiskunnallisessa kehityksessä. Aikaisemmin molemmissa maissa kehitettiin demarien johdolla hyvinvointivaltiota, nyt molempien maiden porvarihallitukset ovat lähteneet alentamaan palkansaajien veroja, vastaavasti ollaan nostamassa välillisiä veroja, ja tämä systeemi hyödyttää hyvätuloisia.

Tilanteesta Suomessa kertoo nyt se, että tyytyväisiä Vanhasen - Kataisen hallituksen veropolitiikkaan ovat ne, jotka ansaitsevät vähintään 45 000 euroa vuodessa (kuukausipalkka vähintään 3750 euroa). Tämä tulos saatiin Yle Uutisten teettämässä kyselyssä (Taloustutkimus Oy).

Tällainen veropolitiikka lisää entisestään eriarvoisuutta. Valtion taloudellinen tutkimuslaitos on laskenut, miten hallituksen tekemät muutokset vero- ja etuusperusteisiin vaikuttavat tänä vuonna eri tuloluokissa. Kun henkilön tulot ovat 45 000 euroa, on nettohyöty 987 euroa. Vastaavasti 22 000 euron tuloilla hyöty on 410 euroa ja 15 000 euron tuloilla 212 euroa.

Eniten tulot kasvavat toiseksi eniten tienaavan viidenneksen joukossa (+2,1 %) ja vähiten alimmassa viidenneksessä (+0,6 %). Ylimmän viidenneksen nettotulojen kasvu (+1,8 %) jää vähän jälkeen toisesta viidenneksestä, koska tällä ryhmällä on eniten pääomatuloja, eikä niitä koskevia muutoksia ole nyt tehty.

OECD:n raportin mukaan tuloerot kasvoivat Suomessa vuosina 1995 - 2005 erittäin paljon, vain Kanadassa ne kasvoivat enemmän.

Tuoreimman tilaston mukaan Suomessa oli vuoden 2007 lopussa yli 700 000 köyhää. Projektipäällikkö Heikki Viitamäki Valtion taloudellisesta tutkimuslaitoksesta on laskenut, että hallituksen päätöksillä on köyhien määrä kasvanut tänä vuonna 9000:lla. Uusia köyhiä lapsia on nyt 350 ja köyhiä eläkeläisiä 4500.

Matti Vanhanen kävi lauantaina Lahden torilla kehumassa, miten ruuan hinta nyt laskee. Kovastipa laskeekin, sillä ruuan alv-prosentin alentaminen näkyy kauppalaskussa noin neljän prosentin verran. Kahdenkympin ostoslaskussa se on 80 senttiä. Eikä tämäkään ole kuin silmänlumetta; Palkansaajien tutkimuslaitoksen tutkimusjohtaja Reija Lilja sanoo, että ruuan hinta on ennen tätä noussut lyhyessä ajassa yli neljä prosenttia. Suomessa ruoka onkin viime vuosina kallistunut selvästi eniten OECD-maista.


Jos ei oteta huomioon niitä yli 45 000 ansaitsevia, ovat suomalaiset entistä tyytymättömämpiä hallituksen tapaan johtaa Suomea. Erityisesti eläkeläiset arvioivat hallitusta aiempaa ankarammin. Yle Uutisten tutkimuksen mukaan 51 % ihmisistä on tyytymättömiä hallituksen toimintaan taloustilanteen parantamiseksi. Viime vuoden lopulla tyytymättömiä oli 36 %. Noin 60 % pitää hallituksen tapaa toimia taantuman aikana epäselvänä. Viime vuoden lopussa tätä mieltä oli 53 %.

kari.naskinen@gmail.com