Ihmetyttää, ettei puolueiden nimiä ja niiden lyhenteitä pystytä tiedotusvälineissä kirjoittaa yhdenmukaisella tavalla. Esimerkiksi on pienillä alkukirjaimilla kirjoitettavat kokoomus, keskusta ja vasemmistoliitto, mutta sitten kuitenkin Sdp ja Rkp. Onkohan syynä se, että kokoomus ja keskusta eivät ole puolueiden nimissä ensimmäisinä sanoina, koska nimet konaisuudessaan ovat Kansallinen Kokoomus ja Suomen Keskusta? Sosiaalidemokraatit saavat tällä logiikalla ison alkukirjaimen, koska puolueen nimi on Suomen sosialidemokraattinen puolue. Mutta sitten on myös Rkp, vaikka sen suomenkielinen nimi ei ala R-kirjaimella (Suomen ruotsalainen kansanpuolue).
Edes kepun oma Suomenmaa-lehti ei käytä isoja alkukirjaimia omistaan. Suomen Keskusta on lehdessä säännönmukaisesti keskusta ja sen edeltäjä Maalaisliitto on maalaisliitto. Niin ikään Kansan Uutiset kirjoittaa omastaan vähätellen vasemmistoliitto.
Perussuomalaiset on oikealta nimeltään juuri tämä, mutta sekin kirjoitetaan lehdissä pienellä kirjaimella. Varsinkin tämä on huono ratkaisu siinäkin mielessä, että pelkkä suomenkielisenä sanana ”perussuomalainen” tarkoittaa myös sellaista suomalaista, jolla on suomalaiset vanhemmat ja on varmuuden vuoksi vielä syntynytkin Suomessa. Perussuomnalaiset-puoluetta olisikin parempi kutsua haukkumanimenä alkaneella Persut-termillä.
Tämän päivän Helsingin Sanomissa oli juttu äänestyksestä, joka koski Esplanadien liikennejärjestelyjä. Autokaistojen vähentämistä puolsivat vihreät, vasemmisto (tarkoittanee Vasemmistoliittoa), sosiaalidemokraatit ja Rkp. Eli käytettiin sekaisin erisnimiä ja laatusanoja.
Liike Nyt on hankala. En ole huomannut yhtenäistä lyhennekäytäntöä, sen sijaan näkyy nimen kirjoittamista kokonaisena.
Mikähän tässä kaikkiaan on? Miksei demokratian kannalta tärkeitä elementtejä kutsuta kunnolla arvostaen: Sdp, Kok, Kesk, Vas jne.
kari.naskinen@gmail.com