lauantai 10. marraskuuta 2012

Vallan linnake



Tanskalaisen tv-sarjan Vallan linnakkeen kolmas tuotantokausi tulee nähtäväksi ensi vuonna, ja kova poliittinen peli arvatenkin jatkuu. Suomessa yksi vallan linnakkeista – varsinaisen demokraattisen järjestelmän ulkopuolella – on Helsingin Eteläranta 10, Viljo Revellin ja Keijo Petäjän suunnittelema työnantajajärjestöjen palatsi.

Eteläranta 10:ssä toimii myös hotelli Palace. Sen omistajiin kuului aikoinaan myös Teollisuuden keskusliittoa (nyk. EK) johtanut Heikki Tavela, joka oli esikuvana television Hyvät herrat -sarjan kauppaneuvos Paukulle. Tuo tv-sarja kuvasi hyvin herrojen marjastusta, joissa viina virtasi ja tukiraha vaihtoi omistajaa. Tavelan nimi taisi viimeksi olla esillä, kun hänet kesällä 2009 todettiin yhdeksi Kokoomuksen vaalirahoittajaksi.

Elinkeinoelämän keskusliiton valta on viime vuosina heikentynyt, samoin kuin muidenkin keskusjärjestöjen, kun samaan aikaan alakohtaisten palkansaaja- ja työnantajaliittojen vaikutusvalta on lisääntynyt.

Nyt vallan linnaketta Etelärannassa halutaan vahvistaa – tarkoittaa sidettä Kokoomukseen. Jyrki Häkämiehestä EK:n uutena toimitusjohtajana tulee niin suora kytkös Kokoomukseen, ettei paremmasta väliä. Eikä tässä mikään vuoden karenssiaika asiaa muuttaisi. Toisaalta voi nähdä niinkin, että olkoon EK:n johtaja kuka tahansa, niin kyllähän linkitys Kokoomukseen aina on itsestään selvä. Olkoon siis Häkämies, joka vain antaa nyt EK:lle näkyvästi Kokoomuksen kasvot.

Eikä tällaisissa kytkennöissä ennenkään ole kainosteltu. Nyt Talvivaaran rötösten paljastuttua siirtyy Ely-keskusten toiminnasta vastaava ministeri suoraan teollisuuden lobbariksi. Kainuun Ely-keskuksen ylijohtaja Kari Pääkkönen
puolestaan on virkavapaalla Geologian tutkimuskeskuksesta, jonka yhtenä tehtävänä on kaivostoiminnan edistäminen.

Vallan linnakkeesta Etelärannasta on totuttu kuulemaan sellaisia äänenpainoja ja suoria kannanottoja, jotka poliittisesti tulkittuina edustavat kovaa oikeistolaista ajattelua. Esimerkiksi AKT:n lakon aikana EK:n silloinen työmarkkinajohtaja Eeva-Liisa Inkeroinen piti aivan luonnollisena, että yritykset aikoivat tuoda Virosta lakonmurtajia murtamaan laillista työtaistelua.

EK:n puheenjohtajana 2009-10 toiminut Sakari Tamminen esitti palkansaajien lomien lyhentämistä ja työaikojen pidentämistä. EK:n lakiasiainjohtaja Lasse Laatunen taas neuvoi ottamaan eläkeikäpäätöksissä mallia Saksasta ja nostamaan eläkeiän 70 vuoteen. Laatunen kuuluu työmarkkinoiden keskusjärjestöjen eläkeneuvotteluryhmään sekä toimii Eläketurvakeskuksen, Kelan ja Tapaturmavakuutuslaitosten liiton hallituksissa.

Vallan linnakkeessa ollaan myös sitä mieltä, että palkkaerojen kasvu on myönteinen asia. EK:n mukaan palkkaerot ovat Suomessa kansainvälisesti vertaillen liian pieniä, ja tällainen peli ei vetele, koska se ei kannusta henkilöstöä kehittämään osaamistaan.

Viimeksi on SAK:n hallitus ihmetellyt EK:n käytöstä työeläkeneuvotteluissa. Vaikka EK sitoutui sosiaalitupossa ja työurasopimuksessa korottamaan työeläkemaksua tasaisesti vuoteen 2016 saakka, on se nyt pyörtämässä yhdessä sovittuja päätöksiä ja vaatimassa maksuihin alennuksia. EK onkin viimeaikaisilla toimillaan asettanut luotettavuutensa sopimuskumppanina vaakalaudalle. Suomalaiseen sopimisen malliin kuuluu, että työmarkkinaosapuolet kunnioittavat yhdessä tekemiään sopimuksia. Nyt EK on murentamassa luotettavuuttaan työeläkemaksuja ja kolmen koulutuspäivän toteuttamista koskevilla irtiotoillaan.

Minkähänlaista virtaa on Häkämiehessä, vai tuleeko lisää häkää, häkää, häkää?

Häkämiehen tilalle elinkeinoministeriksi nousi Jan Vapaavuori, jonka CV:ssä on mm. seuraavat saavutukset: pahoinpitely (ehdollista vankeutta), osallisuus varkauteen (sakot) ja rattijuopumus (sakot ja kortti kuivumaan).

[Tämä juttu on aiemmin julkaistu Hämeen Kaiku -verkkolehdessä, www.hameenkaiku.fi]
kari.naskinen@gmail.com