keskiviikko 28. elokuuta 2024

Valtiontuet 12 miljoonaa euroa, verot 0 euroa


Stora Enso sai vuosina 2020-23 valtiontukia 12 miljoonaa euroa. Tuolta aikajaksolta se ei kolmena vuotena maksanut ollenkaan veroja. Tulosta yhtiö on kuitenkin tehnyt jatkuvasti miljardikaupalla. Tämä on tyypillinen tilanne sellaisissa yrityksissä, jotka toimivat monissa maissa. Erilaisten konsernilaina- ja muiden veronkiertosumplimisten avulla verot voidaan maksaa siellä maassa, missä veroprosentti on alhaisin tai yritysveroa ei ole ollenkaan. Tämä on sitä laillista verosuunnittelua, jonka poliittiset päättäjät ovat mahdollistaneet,
ja koskee myös supisuomalaisia yrityksiä.


Internet on täynnä veronkierto-ohjeita yrittäjille, eikä isojen yritysten tarvitse edes nettiin mennä, koska niillä on omat eksperttinsä pelkästään tätäkin suunnitelmataloutta varten. Pienet yrittäjät saavat vastaavan neuvonnan omilta yrittäjäjärjestöiltään.

Tällainen tavalli
nen pulliainen turvautuu tiedonhaussa välillä omiin arkistotietoihinkin ja kun arkisto on huonosti hoidettu, ei esimerkiksi vanhasta lehtileikkeestä löydy huonon arkistonhoitajan kirjoittamaa mainintaa ko. lehdestä, mutta epämääräinen vuosiluku 1978 sentään on: käsiteltävänä on Oy Strömberg Ab:n tulos luultavasti edelliseltä vuodelta, jolloin voittoa oli tullut 8 miljoonaa markkaa. Yhtiön toimitusjohtaja Fredrik Castrén kuitenkin ilmeisesti osakkeenomistajia rauhoittaakseen sanoi, että todellisuudessa plussaa oli jäänyt viivan alle 60 miljoonaa, mutta siitä oli saatu piiloon ja verottajan ulottumattomiin eläkesäätiövaraukseen 18 milliä, kehitysaluepoistoihin 16 milliä, luottotappiovarauksiin 12 milliä ja varastovaraukseen 6 milliä. Nykyisin Strömberg on osa ABB:tä.

Näin tämä toimii. Pelkästään EU-maat menettävät vuosittain ainakin biljoona euroa verotuloja tällaisten lain sallimien kuppausten takia, ja lisäksi tulevat ne laittomat verokeplottelut, joissa hyödynnetään ns. veroparatiisien tarjoamia mahdollisuuksia. Suomi menettää tämän takia verotuloja arviolta ainakin miljardi euroa vuodessa.

Verojenvälttelysuunnittelu on normaalia toimintaa kaikissa yrityksissä, pienissäkin. Verovähennyksiä voi tehdä työvälineiden hankinnasta ja korjaamisesta, atk-ohjelmien ostamisesta, lehtitilauksista, edustuskuluista, mainonnan kuluista, vakuutusmaksuista, työterveyshuollon kuluista, koulutuskuluista, yleishyödyllisistä sponsoroinneista jne.

Niin ettei Stora Ensollekaan aiheuta minkäänlaista talousongelmaa maksaa isojakin summia jokihelmisimpukoiden tuhoamisesta, joskaan tuhoa ei voi rahassa mittata.

Sekin näitä asioita takautuvasti silmäillessä ihmetytti, että Vermon ravirata on saanut silloin 2020-23 valtiontukia melkein yhtä paljon kuin Stora Enso, 7 miljoonaa euroa. Vähennetäänköhän näitä tukia nyt yhtä paljon kuin kulttuurielämän tukia vai ovatko persut enemmän ravimiehiä?
Me muut vain purraan hampaat yhteen ja mennään keväällä äänestämään.

kari.naskinen@gmail.com