tiistai 6. elokuuta 2024

Itä-Karjalasta oli tarkoitus tehdä rodullisesti puhdas


Karjalan tasavallan korkein oikeus Petroskoissa tuomitsi viime viikolla Suomen kansanmurhasta Itä-Karjalssa 1941-44. Vaikka kysymys on nyt vihapolitiikan lietsomisesta, niin kyllähän itse asia on totta, kuten Suomessakin on viimeisten 30 vuoden aikana lopulta myönnetty. Historiantutkimus on selvittänyt, että suomalaisten miehittämän Itä-Karjalan alueella oli jatkosodan aikana 14 keskitysleiriä, joissa vangit olivat pääosin venäläis-, valkovenäläis- ja ukrainalaistaustaisia lapsia, naisia ja vanhuksia. Näistä leireistä kuusi oli Petroskoissa.


Ylipäällikkö Mannerheim oli jo ennen Itä-Karjalan sotilashallinnon perustamista 8.7.1941 antanut käskyn, jossa määrättiin vallattavalle alueella jääneen väestön käsittelystä. Sen mukaan venäläinen väestö oli vangittava ja toimitettava keskitysleireihin. Sitä mukaa kuin suomalaiset etenivät siellä Vienan Karjalassa, piti alueen väestö kirjata ja jaotella kansallisuuden perusteella. Väestökirjauksen tarkoituksena oli "Suomen kansaan elimellisesti liittyvän ja rodullisesti puhtaan kantaväestön luominen Itä-Karjalaan".

Tämän kirjauksen perusteella suomalaiset erottelivat Itä-Karjalan siviiliväestön kahteen ryhmään, kansallisiin ja epäkansallisiin. Jälkimmäiseen ryhmään kirjattiin venäläiset, mutta myös puolalaisia, latvialaisia ja moldovalaisia. Epäkansallinen aines siirrettiin keskitysleireihin, joissa asukkaita oli suurimmillaan 23 984 vuoden 1942 huhtikuun alussa.

Tämän jutun kuva on Seura-lehden aukeama numerosta 10/2012, mutta ensimmäisen kerran kuva oli julkaistu jo 1993, kun Kun Neuvosto-Karjalan arkistot olivat avautuneet tutkijoille. Sen jälkeen näistä keskitys-, työ- ja erotteluleireistä on kirjoitettu meilläkin laajasti, eikä isoja epäselvyyksiä enää ole. Petroskoin oikeudenistunnon nyt antama termi kansanmurhasta on liioiteltu, mutta joihinkin sotarikoksiin suomalaiset sotilaat leireillä syyllistyivät. Saksalaismallisia tuhoamisleirejä ne eivät olleet, mutta vankeja kyllä pahoinpideltiin ja jätettiin kuolemaankin, mutta kansanmurhaa ei ollut suunniteltu. Sellaiseksi ei voi sanoa, kun aikomus oli siirtää vääränlaista rotua edustavat ihmiset leireiltä Neuvostoliiton alueelle, kun rintama siirtyisi edemmäs itää kohti uuden Suur-Suomen rajaa, eikä Neuvostoliitossa olisi ollut voimassa käännytyslakia. Saksan hyökkäyksen pysähtyminen teki kuitenkin suunnitelmat kelvottomiksi.

Internointileirit määrättiin noudattamaan sotavankileirien ravintoannoksia. Vankien kuolemansyytilastoissa perussyyksi tai lisätekijäksi kuolemaan on arvioitu aliravitsemus. Korkeimmillaan kuolleisuus leireillä oli kesällä 1942, jolloin leirien vahvuudesta väheni 500-600 asukasta kuukaudessa. Pelkästään Äänislinnan leireillä kuoli 3017 ihmistä vuonna 1942. Jos keskitysleirien henkilökortistojen tiedot pitävät paikkansa, oli kokonaiskuolleisuus 17 %. Leirien ulkopuolisen miehitysalueen kuolleisuusluvut olivat vain aavistuksen korkeampia kuin samaan aikaan Suomessa, joten on pääteltävissä, että syy tuhansien siviilien kuolemaan oli leirien olosuhteissa.

Korkeimman oikeuden kansanmurhapäätös kuuluu tämän päivän geopoliittisiin vaikuttamisyrityksiin. Samanlainen oli, kun Venäjä keväällä lähetti Saksalle nootin, jossa se vaati Saksaa tunnustamaan Leningradin piirityksen kansanmurhaksi.

KARJALAN SANOMAT TÄNÄÄN

Petroskoissa ilmestyvän Karjalan Sanomien tänään ilmestyneessä numerossa on pieni yhden palstan uutinen asiasta. Siinä kerrotaan, että oikeudenkäynnissä tarkasteltiin arkistodokumentteja ja Karjalan tutkintakomitean keräämiä aineistoja sekä kuulusteltiin venäläisiä sotahistorioitsijoita ja tapahtumien näkijöitä ja heidän sukulaisiaan. Arkistomateriaalin analysointi ja todistajien ja uhrien kuulustelut osoittavat luotettavasti, että suomalaisten miehittäjien rikollisten toimien tavoitteena oli paikallisen väestön tuhoaminen etnisenä ja roturyhmänä.

"Tutkintakomitean mukaan nälänhädän, raskaan työn ja pahoinpitelyn vuoksi leireissä kuoli yli 8000 siviiliä ja yli 18 000 sotavankia. Aiheesta puhuttiin myös Ei vanhene koskaan -konferenssissa Petroskoissa 1.-2.8. Karjalan päämiehen Artur Parfentšikovin mielestä kansanmurhatuomiolla on palautettu historiallinen oikeudenmukaisuus", sanotaan jutussa.

kari.naskinen@gmail.com