sunnuntai 18. elokuuta 2024

Perusjuntit ja sivistysporvarit


Television vaalitentissä Perussuomalaiset-puolueen puheenjohtaja
Riikka Purra teki parasta mahdollista vaalipropagandaa puolueensa ydinkannattajille sanomalla, että ”kulttuuri on sellainen luksuspalvelu, johon Suomessa menee liikaa rahaa”. Valtion ensi vuoden talousarviota nyt valmisteltaessa tiedot ovat sensuuntaisia, että kulttuurin määrärahoja leikataankin roimasti.


Tämä on normaalia politiikantekoa. Kun valtiovarainministerinä vielä on Riikka Purra, asetelma ei oikein voi muu ollakaan. Paitsi että voi ihmetellä, mihin sivistysporvaripuolueeksikin aikoinaan kehuttu Kokoomus on hylännyt
sivistyksen. Vastaus tähänkin on tietenkin vain politiikka, koska Kokoomuksen näennäisesti johtama hallitus on pystyssä vain, kun Petteri Orpon puolue tyytyy olemaan perusjunttipuolueen vankina.

Eli kun tosipaikka tulee, sivistysporvarinkin pinnan alta paljastuvat muut tärkeämmät asiat.

Eikä tämä ole mitenkään tavatonta. Löysin lehtileikearkistostani mielenkiintoisen uutisen syksyltä 1977, kun eduskunnassa oltiin päättämässä valtion seuraavan vuoden budjetista. Kokoomuksen
Kullervo Rainio vaati Taideteollisen korkeakoulun määrärahoihin pudotusta ja teatteriryhmien tukemiseen 1,5 miljoonan markan pienennystä hallituksen budjettiin. Vastaehdotuksen teki SKDL:n taistolainen Mirjam Vire-Tuominen. Äänestys ei noudattanut puoluerajoja, mutta esimerkiksi Jutta Zilliacus (Kok) sanoi Ilta-Sanomissa: ”Ilmoitan omasta puolestani, että minun on joka tilanteessa syvästi vastenmielistä äänestää minkään asian puolesta, jossa on taistolainen asialla.”

Samana syksynä kulttuurikeskustelu jatkui Helsingin kaupunginvaltuustossa niin, että äärioikeistolaisen perustuslaillisten puolueen Panu Toivonen esitti KOM-teatterille ja Kulttuuritalon teatterikerhoille myönnettävien avustusten lopettamista. Aloitetta tuki 15 valtuutettua Kokoomuksesta ja Perustuslaillisesta kansanpuolueesta, johon Rainiokin liittyi 1978.

Sivistyspinnan raaputtamisesta oli kuvaava esimerkki myös Savonlinnassa 60-luvun lopulla. Oopperajuhlien loppu häämötti, kun sen rahat olivat loppumassa. Lisää rahaa tarvittiin kaupungin verovaroista, mutta varsinkin porvaripuolueet alkoivat olla valmiita hautaamaan koko tämän luksustouhun. Asia kuitenkin ratkaistiin Savonlinnan työväenyhdistyksen kokouksessa 1969, kun äänin 38 - 5 päätettiin demarien kannaksi, että tuki oopperajuhlille annetaan. Neuvottelujen jälkeen näin myös kävi.

Nyt eivät demarien työväenyhdistykset eivätkä kunnallisjärjestöt auta, vaan persujen saksikäsi leikkaa. Suhteellisesti laskien taiteelta ja muulta kulttuurilta tullaan saksimaan enemmän kuin muilta sektoreilta. Nyt sitten kysytään, kummasta leikkaisit, jos pakko olisi, sosiaaliturvasta vai taiteesta. Sama jos kysyisi, ajatko mieluummin bensa-autolla vai käytätkö ruskeita nilkkasukkia.

Kun Vasemmistoliiton seuraavaksi puheenjohtajaksi valittava Minja Koskela eilen mainitsi X:ssä, että oli juuri promovoitu Taideyliopistossa musiikin tohtoriksi, joku persu "onnitteli" häntä toteamuksella, että "kyllä leikkauksille, kaikelle hapatukselle".

Kolmekymmentä vuotta vanhassa elokuvassa saksikäsi-Edward on niin erilainen, ettei pysty elämään muiden ihmisten kanssa. Saksikäsi-Purra sen sijaan sopeutuu aivan täydellisesti omiensa joukkoon.

kari.naskinen@gmail.com