maanantai 26. elokuuta 2024

Ylevero ja sairaalavero


Autossamme on esivalintanappulat kuudelle radiokanavalle. Ykköstä painamalla tulee Yle Radio 1, jonka nykyisin joutuu kuitenkin heti vaihtamaan pois, koska siellä puhutaan aina Ukrainasta. Toisena on Radio Suomi, josta tulee jos hyvin sattuu sopivaa iskelmämusiikkia, mutta jos jossakin ohjelmassa on kaksi juontajaa, heidän keskinäinen naurunräkätyksensä pakottaa vaihtamaan kanavaa (tämä vaivaa kaikkia muitakin kanavia). Kolmantena kanavana on Yle X, jota välilla kuuntelen pystyäkseni sujuvasti juttelemaan lastenlasten kanssa ajankohtaisista musiikkiasioista. Seuraavana on suomenruotsalaisten Yle Vega, josta tulee välillä ruotsinkielistä musiikkia. Viides kanava on Aito Iskelmä tavallisen iskelmämusiikin kuuntelemista varten, mutta siinä häiritsevät mainokset. Sama mainosongelma on Radio Classicissa, ja toinen ongelma on sen musiikkivalikoima, joka painottuu kevyttä klassista -tyyliin: Orjien kuoro ja Laulu kuulle tulevat viisi kertaa viikossa ja sitä rataa.


Ylen Radio Suomi on kuunnelluin kanava. Tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla se tavoitti päivittäin keskimäärin yli miljoona ihmistä. Toisena oli kaupallinen Radio Nova 410 000 kuuntelijaa, kolmantena Yle Radio 1 346 000 ja kaupallinen Suomi POP 313 000. Kuunnelluimmat ohjelmat ovat Tarja Närhin Iskelmäradio, Pekka Laineen Ihmemaa sekä Muistojen Bulevardi.


Kun tullaan autosta kotiin, siellä on valittavana vielä
nettikanavia, joista paras on Yle Klassinen. Musiikkia ympäri vuorokauden ilman kuuluttajia. Täydelliset ohjelmatiedot ovat netissä.

Aivan oma lukunsa on tietysti Yle Areena, josta sekä kuulee että näkee. En löytänyt sen tilastoja eriteltyinä, mutta yhden tiedon mukaan sitä käytetään kuukausittain kaikkiaan lähes kolmella miljoonalla laitteella, siis tietokoneilla, kännyköillä ja tableteilla.

Nyt on kuitenkin käynnissä poliittinen mielipiteenmuokkaus Yleveron alentamiseksi tai kokonaan poistamiseksi. Lopullinen tavoite on Yleisradio Oy:n toiminnan täysi lopettaminen, koska se häiritsee mainosradioiden bisneksiä. Jo Yleveron nimellä tähdätään vastenmieliseen asenteeseen, koska kaikki verot ovat osalle suomalaisia pelkkiä haittaveroja.

Sain pari kuukautta sitten pienen laskun käynnistäni keskussairaalassa. Senkin maksun nimi voisi olla sairaalavero, niin kansalaisten mielipide saataisiin kääntymään enemmän yksityisen terveydenhuollon kannalle. Näin persukokoomuksen hallitus saisi perusteet koko tämän toimialan yksityistämiseen, koska Paavo Haavikkoa lainaten
"valtio on yritys, jonka toimiala on rajoittamaton” (Kansakunnan linja, 1977). Nyt hallitus on tämä yritys, joka tekee päätöksiä asiantuntijoita kuulematta. Koko terveydenhuollon yksityistäminen hävittäisi puolet veronmaksupotista ja sairaalapalveluita tarvitsevat maksaisivat Amerikan malliin joka käyntinsä omasta pussistaan. Ei veroja, jipii.

P
unavihreä Ylevero on enimmillään 163 euroa vuodessa. Television ja radion seuraaminen maksaa siis 44 senttiä päivässä ja samaan hintaan persuäijät saavat siinä sivussa myös suosikkikanavansa MTV:n, Nelosen, Subin, Livin, Alfan ja Tv 5:n.

Ylevero on noin kolmasosa yhden ainoan sanomalehden vuositilaushinnasta. Jos Yleveron jakaa kuukausihinnaksi, niin sillä ei saa näkymään edes yhtä urheilun maksukanavaa.

Tämä Ylemaksu on kaiken lisäksi niin armollinen, että sitä ei peritä alle 18-vuotiailta eikä niiltä, joiden vuositulot ovat alle 14 000 euroa.

kari.naskinen@gmail.com