keskiviikko 21. elokuuta 2024

Eriarvoisuus kasvanut kriisien 2020-luvulla


Suomalaisten tyytyväisyys elämäänsä on ollut vuosikymmeniä korkealla tasolla, mutta 2020-luvulla ihmisten kokema hyvinvointi on heikentynyt poikkeuksellisen paljon. Asiasta keskusteltiin eilen toimittaja Tuija Siltamäen johdolla Helsingin yliopiston Tiedekulmassa, jossa pohjana oli Kalevi Sorsa -säätiön vastikään julkaisema tutkimuskirja Eriarvoisuuden tila Suomessa. Professori Mikko Niemelä on yksi 15:sta siihen kirjoittaneista tutkijoista, ja hän sanoi, että varsinkin nuorten tilanne on huonontunut. Ensin tuli koronakriisi, syksyllä 2022 nousivat sähkölaskut hurjasti ja syntyi kustannuskriisi, ja Ukrainan sotakin vaikutti henkiseen tilaan.


”Suurin muutos suomalaisten onnellisuudessa on tapahtunut koronapandemian jälkeen. Vuonna 2016 ennen
sitä 82 % kyselyyn vastanneista koki onnellisuutta melko usein tai jatkuvasti, ja luku pysyi varsin korkeana vielä vuonna 2020. Vuosien 2022 ja 2023 vaihteessa osuus oli kuitenkin enää 57 %. Muutoksen taustalla on useiden kriisien kasautuminen”, Niemelä arvioi.

Kaikki eivät kuitenkaan koe kriisejäkään samalla tavalla. Osalle ihmisistä pandemiakin sopi oikein hyvin, kun pääsi etätöihin, eikä tarvinnut huolehtia sosiaalisesta kanssakäymisestä, sukulaisetkin pystyi jättämään huomiotta.

Kirjassa johtavat eriarvoisuustutkijat tarkastelevat tuoreiden tilastoaineistojen valossa m
yös sukupuolen mukaista poliittista polarisaatiota. Dosentti Hanna Wass sanoi, että naiset sijoittavat itsensä poliittisella kartalla vasemmalle selvästi useammin kuin miehet. Miehistä noin 60 % kannattaa keskusta-oikeistoa, kun taas naisista lähes yhtä moni tukee liberaaleja punavihreitä. Naiset ovat selvästi miehiä enemmän hyvinvointivaltion säilyttämisen kannalla sekä suhtautuvat myönteisemmin maahanmuuttoon, ilmastokriisin torjuntaan ja vähemmistöjen oikeuksista huolehtimiseen.


Nuor
ia naisia ja miehiä erottaa eniten liberaali-konservatiivi-jakolinja. Merkille pantavaa on, että politiikan asiakysymyksissä sukupuolten erot ovat pienempiä kuin identiteettiä kysyttäessä.


Turun yliopiston sosiologian professori
Jani Erola ja erikoistutkija Esa Karonen tutkivat huipputuloisuuden periytymistä. He yhdistelivät Tilastokeskuksen vuosien 1970 - 2020 rekisteriaineistoja Maanmittauslaitoksen koordinaattidataan ja tarkastelivat niiden perusteella suurituloisuuden periytymistä alueellisesti ja sukupuolen mukaan. Tuloksissa näkyy kasvava kahtiajako vauraan Etelä- ja Länsi-Suomen sekä matalatuloisemman Itä- ja Pohjois-Suomen välillä. Itä-Suomessa selvästi alle puolet miehistä saavuttaa ylimpään tulokymmenykseen kuuluneen isänsä tulotason, kun kasvukeskuksissa osuus nousee 60 prosenttiin tai korkeammaksikin. Suurituloiset keskittyvät entistä vahvemmin pääkaupunkiseudun ja muidenkin vahvojen alueiden voimakkaisiin kasvukeskuksiin, joissa taloudelliset mahdollisuudet ovat paremmat.

Ylimmässä tulokymmenyksessä miesten todennäköisyys saavuttaa isänsä tulotaso on 81 %, kun tyttäret saavuttavat äitinsä tulot vain 39 prosentissa tapauksissa. Tämä pitää yllä eriarvoisuutta sukupuolten välillä.

Pieni- ja keskituloisten on yleisesti vaikeampi saavuttaa vanhempiensa tulotaso kuin suurituloisten, mikä kertoo mahdollisuuksien tasa-arvon vähenemisestä.

kari.naskinen@gmail.com