sunnuntai 22. tammikuuta 2023

Mielensäpahoittaja on väärässä


Mielensäpahoittaja sanoo, että parasta maailmassa ovat peruna, haitarinsoitto ja murtomaahiihto. Jos kysyttäisiin tarkemmin, hän vastaisi, että peruna on parasta ruskean kastikkeen kanssa ja että hiihtokilpailuja pitäisi järjestää vain perinteisellä tyylillä väliaikalähdöillä.

Eilen katsoin hiihdon SM-kilpailuja väliaikalähdöillä, nukahdin kesken päiväunille. Tänään meni paremmin, kun Tampereelta näki tämän talven parhaat sprinttikilpailut.

Tässä se asia on: kilpahiihto pitää pelastaa poistamalla väliaikalähdöt ja lisäämällä lyhyitä matkoja. Jos tähän suuntaan ei mennä, kohta eivät maailmancupit ja muut kovat kilpailut kiinnosta mualla kuin Norjassa, Ruotsissa, Suomessa ja Venäjällä. Tyypillistä on, että kolme kertaa MM-kisat järjestänyt Oberstdorf ilmoitti jäävänsä pois Tour de Ski -kiertueesta.

Kun ei enää kiinnosta Keski-Euroopassa, ei kilpailijoita eikä yleisöä. Sähinää pitää saada, muuten koko laji kuristuu tänne Norjan ympärille.

Helsingin Sanomien tv-sivulla sanottiin, että jos katsoo uutta italialaista poliisisarjaa Foscaa, on sama jos katselisi loskaa. Katsoin ensimmäisen jakson ja totta on. Sama koskee väliaikalähtöhiihtoa. Päiväunet menevät parempaan tarkoitukseen

Yksi pikainen ratkaisu olisi, että venäläiset otettaisiin takaisin kisoihin. Miksi ei? Monte Carlon rallin
kakkosluokan voitti juuri venäläinen Nikolai Gryazin, Australian tennisturnauksessa Andrei Rublev pudotti Emil Ruusuvuoren jatkosta ja NHL:n kaukaloissa pelaavat Aleksandr Ovetshkin ja monet muut huiput, samoin SM-liigassa saavat venäläiset pelata. Mikseivät saa hiihtää?

Mielensäpahoittajan kanssa samaa mieltä on luultavasti 19 prosenttia suomalaisista. Ovat kuitenkin väärässä. Vanhat jäärät pitävät kiinni vanhasta maalaismaisesta junttiudesta. Väliaikalähdöt ja perinnetyylin voisi jättää vaikka Perussuomalaiset-puolueen vuosikokousten oheisohjelmaksi, johon lisäksi kuuluisivat eukonkanto, karaoke (vanhat suomalaiset iskelmät) ja loppusointuisten runojen lausuminen. Vai olisiko kepu sittenkin parempi ympäristö, kun hiihtäjillä on aina maitohappoa ja kun Sami Jauhojärvi sanoi, että väsyneen hiihtäjän käsienkäyttö muistuttaa lypsämistä? Utarevoide taas parantaa perinteisellä tyylillä syntyvät hiertymät jalkovälissä.

kari.naskinen@gmail.com