maanantai 16. tammikuuta 2023

Hallituspeli alkanut jo

Eduskuntavaaleihin on aikaa vielä kaksi ja puoli kuukautta, hallitusneuvottelujen alkamiseen enemmänkin. Tästä huolimatta hallituspeli on jo alkanut sillä tavalla selväsanaisesti, että SDP, Vasemmistoliitto ja Vihreä liitto ovat ilmoittaneet torjuvansa yhteistyön Perussuomalaiset-puolueen kanssa. Tieteen päivilläkin viime viikolla hallituskuvioita jo pohdittiin. Sinipunaa veikattiin.

Persujen poistaminen hallitusneuvotteluista näin aikaisessa vaiheessa on poikkeuksellista. Toisaalta tämä kolmen puolueen ratkaisu on Ruotsin blokkipolitiikassa noudatettuna tuttu asia eli äärioikeistolaista Ruotsidmokraatit-puoluetta eivät kumppaniksi hyväksy sen paremmin vasemmisto kuin maltillinen oikeistokaan.
Eikä ennakolta pois sulkeminen uutta ole Suomessakaan, mutta tätä ennen se on tapahtunut pelkästään niin, että eduskunnan äärimmäiset laidat ovat torjuneet toisensa.

Suhtautuminen persuihin muuttui, kun Timo Soinin tilalle puheenjohtajaksi tuli Jussi Halla-aho. Sitä ennen Jyrki Katainen (Kok) olisi jo 2011 ottanut Soinin puolueen hallitukseen ja Juha Sipilä (Kesk) tässä onnistuikin 2015. Sitten persupuolue hajosi ja uudeksi puheenjohtajaksi valittiin muukalaisvihamielinen Halla-aho, jolloin Antti Rinne (SDP) ilmoitti, että hänen hallitukseensa 2019 ei tuollaista porukkaa oteta.

Jos Kokoomus ja SDP eivät tulevien vaalien jälkeen pääse yhteisymmärrykseen hallitusohjelmasta, on selvästi vaihtoehtona Kokoomuksen ja persujen hallitus joillakin pikkupuolueilla vahvistettuna.

VÄHEMMISTÖHALLITUS
HUONO VAIHTOEHTO

Vähemmistöhallitusta ei toivota; Helsingin Sanomien entinen politiikantoimittaja
Unto Hämäläinen sanoi Tieteen päivien paneelikeskustelussa olevansa niin vanha, että muistaa vähemmistöhallitusten aikojakin, eivätkä ne ajat olleet mukavia.

Viimeksi vähemmistöhall
ituksia oli 70-luvulla, niiden lyhytaikaisina pääministereinä Rafael Paasio (SDP) ja Martti Miettunen (Kesk). Noiden aikojen ongelmallisuudesta kertoo sekin, että kolme kertaa piti Urho Kekkosen (Maalaisliitto) runnata väliaikaiset virkamieshallituksetkin vetäjinään Teuvo Aura ja Keijo Liinamaa. Osasyy noihin kummallisiin aikoihin oli, että Kekkonen ei hyväksynyt Kokoomusta hallituksiin 20 vuoteen, sillä se oli ulkopoliittisesti epäluotettava. Luoton palautti vasta 1987, kun Mauno Koivisto (SDP) antoi hallituksen Harri Holkerin (Kok) tehtäväksi, vaikka Holkeri ei edes ollut puolueensa puheenjohtaja. Enää ei perustuslaki anna presidentille mahdollisuutta vaikuttaa hallituksen muodostamiseen.

Vaikka Ruotsissa ovat vähemmistöhallitukset toimineet yllättävän pitkäaikaisesti, niin nykyinen tilanne äärioikeistorasistisen Ruotsidemokraatit-puolueen kanssa on hankala:

”Maltillinen kokoomus muodostaa kristillisdemokraattien ja liberaalipuolueen vähemmistöhallituksen, jonka on saatava tukea hallituksen ulkopuolella olevalta ruotsidemokraateilta. RD:llä on vaikutusvalta hallituksen toimintaan, koska sen tuella hallitus saa muodollisen enemmistön valtiopäivillä. Näin RD voi kyykyttää hallitusta, mutta ei tarvitse ottaa vastuuta mistään. Tällainen ei ole demokratiaa”,
sanoi Hämäläinen.

Persuja rasistipuolueeksi sanonut Sanna Marin (SDP) ei hyväksy edes tällaista Ruotsin mallia. Oikeassahan Sanna Marin on, mutta viime päivinä on ollut sellaistakin henkeä ilmassa, että puolue saa vapaassa maassa olla rasistinenkin, mutta jos sanoo sitä rasistiseksi, syyllistyy vihapuheeseen. Kuitenkin esim. Ps:n europarlamentaarikko Laura Huhtasaari on kuitannut rasismisyytökset lyhyellä toteamuksella: ”Mitä sitten?”

Vähemmistöhallitukset tulivat tutuiksi heti suomalaisen parlamentarismin alkutotuttelussa. Vuosina 1917-37 oli 11 vähemmistöhallitusta, 7 enemmistöhallitusta ja 2 virkamieshallitusta. Näistä tilanteista tehdään hyvää selkoa Seppo ja Marjaliisa Hentilän kirjassa K.J. ja Ester Ståhlbergista (Tasavallan ensimmäiset, Siltala, 2022). Kuvaavaa oli sekin, että Ståhlbergin nimittämien seitsemän hallituksen keski-iäksi jäi 295 vuorokautta.

Talvella 1920 Ståhlberg teki niinkin erikoisen esityksen, että olisi pantu pystyyn kaikkien puolueiden hallitus. Ståhlbergin idea tästä johtui siitä, että olisi hyvä olla laajapohjainen hallitus, kun piakkoin jouduttaisiin käymään rauhanneuvotteluja Neuvosto-Venäjän kanssa. SDP:kin oli tuossa poikkeustilanteessa valmis osallistumaan tähän ”rauhanhallitukseen”, mutta RKP ei halunnut missään tapauksessa samaan hallitukseen punavankien laajaa armahdusta ajaneen SDP:n kanssa. Lopputulos oli kaikkien neljän porvaripuolueen enemmistöhallitus, jonka pääministeriksi tuli
Rafael Erich (Kok).

Erichin hallituksen aikana allekirjoitettiin Tartossa 14.10.1920 Suomen ja Neuvosto-Venäjän rauhansopimus. Hentilän kirjassa kuitenkin todetaan, että tästä on enemmän kiittäminen Ståhlbergiä, ulkoministeri Rudolf Holstia (Ed), rauhanvaltuuskunnan puheenjohtajaa J.K. Paasikiveä (Kok) ja SDP:n puheenjohtajaa Väinö Tanneria kuin hallitusta. Erich oli vielä sopimuksen ratifiointivaiheessa tyytymätön saavutettuun neuvottelutulokseen ja koetti kaikkensa saadakseen lykättyä lopullista ratkaisua.

Vuonna 1922 Ståhlberg joutui vaikeaan tilanteeseen, kun Juho Vennolan (Ed) II hallitus alkoi kaatua. Eduskunta antoi epäluottamuslauseen ulkoministeri Holstille Varsovan reunavaltiosopimuksen ratifioinnista ja hallituspulahan siitä syntyi. Ståhlberg yritti puhua ympäri hyvää ystäväänsä, Maalaisliiton edellistä puheenjohtajaa Santeri Alkiota, jotta puolue kitkuttelisi mukana hallituksessa runsaan kuukauden päästä pidettäviin vaaleihin saakka ja antaisi muodollisen tukensa hallitukselle. Tämä ei mennyt läpi, joten Ståhlbergin oli annettava ero hallitukselle, ja tilalle hän perusti A.K. Cajanderin virkamieshallituksen. Metsähallituksen ylijohtaja Cajander oli kyllä Kokoomuksen jäsen, mutta ei ollut mitenkään toiminut politiikassa. Tehtäväksi Cajanderin hallitukselle Ståhlberg antoi vain juoksevien asioiden hoitamisen neljän viikon päästä pidettäviin vaaleihin asti.

Tulee mieleen kepun nykyinen tilanne Sanna Marinin hallituksessa. Ovat mukana, kun eivät oikeastaan muutakaan voi, vaikka ottaa päähän. Siinä se menee kuin jäitä polttelis.

kari.naskinen@gmail.com