sunnuntai 15. tammikuuta 2023

USA:n tukipaketti omilleen muistuttaa Marshall-petkutusta


Presidentti Joe Bidenin satojen miljardien tukipaketti amerikkalaisille yhtiöille on tehty inflaation torjumiseksi ja vihreän siirtymän edistämiseksi. Se on Amerikka ensin -tyyppinen järjestelmä, josta kyllä muunmaalaisetkin pääsevät hyötymään, jos tuovat uudistuvaan energiaan liittyviä kehityshankkeitaan ja tuotantoaan Yhdysvaltoihin.

Presidentti Harry S. Truman julisti 1947, että USA:n ensisijainen tavoite on Neuvostoliiton vaikutusvallan torjuminen, ja sen yhdeksi konkreettiseksi toteuttamiskeinoksi tuli kenraali-ulkoministeri George Marshallin puoli vuotta myöhemmin esittelemä tukipaketti Euroopalle. Tämän Marshall-avun julki lausuttuna tavoitteena oli Euroopan jälleenrakentamisen auttaminen maailmansodan jälkeen, mutta Trumanin perusajatuksena oli Länsi-Euroopan vetäminen syrjään kommunismin vaikutusvallan leviämisestä. Operaatio onnistui. Marshall-ohjelman välillisenä seurauksena olivat EEC:n, OECD:n ja Naton perustamiset. George Marshallin ideoiman systeemin tärkeä jatkosuunnittelija oli Dean Acheson, ulkoministeri 1949-53 ja oli keskeisessä asemassa Kansainvälisen valuuttarahaston, Maailmanpankin ja Naton luomisessa.

Amerikka ensin -ajattelussa
Marshall-avun ensisijaisena ideana oli siis USA:n hyvinvoinnin turvaaminen, esimerkiksi uuden laman torjuminen. Vuoden 1929 katastrofin uusiutuminen ei olisi niin herkässä, jos Eurooppa olisi hyvässä kunnossa ja sen ostovoima auttaisi USA:ta. Varsinkin Länsi-Saksan terästeollisuus piti saada uuteen nousuun ja USA:n kumppaniksi.

Euroopan lisäksi USA otti hankkeeseen mukaan Japanin. Ensinnäkin käytettiin Korean sotaa välikappaleena Japanin jeniin perustuvien talousalueiden teollisuustuotannon kehittämiseksi, toiseksi USA vapautti japanilaisten vientituotteiden pääsyn markkinoilleen. Esimerkiksi japsiautojen rynnäkkö Amerikan markkinoille oli tästä tuloksena, ja nyt tämä näkyy niin hurjana, että USA:n myydyin automerkki on Toyota, neljäntenä on Honda ja viidentenä Nissan.

Neuvostoliiton edustajat olivat lähteneet ovet paukkuen Marshall-apua suunnitelleesta kokouksesta. Vuonna 1947 Suomikin kutsuttiin Marshall-neuvotteluihin Pariisiin, mutta Neuvostoliiton vastahanka esti avun ottamisen. Presidentti J.K. Paasikivi kirjoitti päiväkirjaansa: ”Tämä on hirmuista! Mitä tästä meidän elämästämme tulee? Mitä aikomuksia venäläisillä on? Arvatenkin saada täällä aikaan samanlainen komento kuin Unkarissa”. Sitten hän poiketen eduskunnan ulkoasianvaliokunnan mielipiteestä teki päätöksen, ettei Suomi ota vastaan tarjottua apua. Paasikiven mieltä painoi päiväkirjamerkintöjen mukaan edelleen myös maan selviäminen: vaikka kauppaa voitaisiin käydä lännen kanssa, luoton saaminen oli jo eri asia. Myöhemmin Suomi kuitenkin sai tarvitsemansa lainat Yhdysvalloista ja maksoi ne takaisin korkojen kera.

Myös Puola, Tshekkoslovakia ja Unkari olisivat ottaneet Marshall-avun, mutta Neuvostoliitto esti. Espanjalle ei Marshall-apua tarjottu Francisco Francon diktatuuri vuoksi.

USA pani Marshall-apuun (European Recovery Plan) vuosina 1947-51 yhteensä 12,5 miljardia dollaria ja oli merkittävästi auttamassa Euroopan teollisuustuotannon kasvua, joka puolestaan vakautti maailmantaloutta ja turvasi USA:n asemia. Näin myös globaali kapitalismi kokonaisuudessaan saatiin vahvasti Washingtonin tiukkaan ohjaukseen.

Nyt EU:ssa ollaan hädissään USA:n tukipaketin takia. Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen on jo sanonut, että EU:n on muutettava valtiontukia koskevia sääntöjään, jotta USA ei pystyisi helposti houkuttelemaan eurooppalaisten investointeja itselleen. Mitä esimerkiksi tekee iso ruotsalainen akkutehdas Nothvolt, laajentaako se tehdastaan USA:ssa vai rakentaako uuden tehtaan korkeiden energiakustannusten Saksaan?

kari.naskinen@gmail.com