keskiviikko 7. maaliskuuta 2018

Pormestariasiassa kustannusten merkitys ei ole mitään

Lahti on seuraava kaupunki, joka siirtynee pormestarijärjestelmään. Maallikot kiinnittävät ensimmäiseksi huomionsa sen kustannuksiin. Kaupungin nykyisen johtamisjärjestelmän palkkiokulut luottamushenkilöille ovat 140 000 euroa vuodessa ja kaupunginjohtajan palkka noin 180 000 euroa, siis yhteensä 320 000 euroa. Johtamisjärjestelmää selvittänyt toimikunta on nyt laskenut, että pormestarimallissa tämä summa olisi ehkä 310 000 euroa.

On yks hailee, paljonko näiden järjestelmien erot euroissa ovat. Vaikka pormestarimalli maksaisi vähän enemmänkin, sillä ei olisi mitään merkitystä. Sata tonnia sinne tai tänne on kaupungin budjetista prosentin murto-osa. Tärkeintä koko asiassa onkin se, miten pormestarimalli on parempi kuin tavallinen kaupunginjohtajamalli. Miten se on toiminnan ja demokratian kannalta parempi? Jos katsotaan, että on, niin siitä vaan.

Asioita syvemmin ymmärtämättömien populistien näkökulma on kuitenkin toinen. He tarttuvat vain rahaan. Onhan se kauheaa, jos joku pormestariksi valittava pääsee oikein tienaamaan hommalla. Populistivaltuutettuja ottaa päähän se, että yksi heistä nousisi pormestariksi.

kari.naskinen@gmail.com