maanantai 5. maaliskuuta 2018

Lopetetaan kaikki

Salpausselän kisojen aikana Lahdessa käy aina sellainen valitus, että mitähän tuokin touhu maksaa. Paljonko meidän veronmaksajien rahoja menee? Iso narinanaihe on se, että yleisöä ei enää käy yhtä paljon kuin joskus aikaisemmin, joten eikö kisat joutaisi lopettaa. Näitä kommentteja esittävät pääasiassa ne, jotka itse katsovat kisoja televisiosta.

Jos kuntalaiset saisivat äänestyksissä päättää tällaisista asioista, lakkautettaisiin monissa kaupungeissa monet asiat. Ensimmäisinä hylättävien listalla olisivat sinfoniaorkesterit ja teatterit. Suurimman hyväksynnän saisivat vain terveyskeskusten, vanhainkotien ja koulujen ylläpito, ja ehkä sallittaisiin myös katuvalojen polttaminen verovaroin.

Erilaisia tapahtumia arvioitaessa ei yleensä oteta huomioon niistä saatavia tuloja, vaikka ne tutkitusti ovat miljoonia ja kymmeniä miljoonia euroja. Ne eivät suoraan ohjaudu kaupungin kassaan, mutta välillinen vaikutus on merkittävä, koska tapahtumavieraiden alueelle jättämät eurot menevät paikallisille yrityksille, jotka työllistävät ja maksavat veroja.

Kun kesällä käyn Savonlinnassa ja olen siellä kahden yön yli, meiltä kahdelta ihmiseltä menee siellä rahaa lähes 2000 euroa. Jyväskylän rallin seuraaminen paikanpäällä ei ole aivan yhtä kallista, mutta paljon palaa silläkin reissulla bensaa ja rahaa. Nuokin tapahtumat kansanäänestyksissä luultavasti heivattaisiin pois.

Salpausselän kisoissa rahanmeno on näin lahtelaiselta tietenkin vähäisempää, mutta vieraspaikkakuntalaiset kyllä kuluttavat täällä eurojaan. Harmi vain, etteivät kaikki tälläkään kertaa mahtuneet yöpymään Lahdessa, yksi meidänkin tuttumme ajoi lauantaina yöksi hotelliin Helsinkiin ja palasi taas sunnuntaiaamuna katsomaan hiihtoja.

Lahden maakunnan helmet ovat Salpausselän kisat toistuvine MM-kisoineen, Sibeliustalo, kaupunginorkesteri ja Suomen paras pohjavesi.

kari.naskinen@gmail.com