lauantai 4. lokakuuta 2008

Mua ällös hylkää

Jyväskyläläinen Teatteri Eurooppa Neljä vieraili monen vuoden tauon jälkeen perjantaina Lahdessa. Näytelmänä oli Jorma Kairimon Mua ällös hylkää. Tämä viereinen kuva on kuitenkin Lahden kaupunginteatterin Zorbas-musikaalista (2004) siksi, että Lahdessa näyttelijänuransa aloittanut Paavo Honkimäki (vas.) kuuluu nykyisin Teatteri Eurooppa Neljään.

Honkimäki siirtyi Eurooppa Neljään viime keväänä. Jo vuodesta 1995 hän on kuitenkin näytellyt teatterissa kesäisin; Honkimäki on kotoisin Saarijärveltä, jossa myös Eurooppa Neljä aloitti toimintansa 20 vuotta sitten vanhan pappilan pihapiirissä.

Teatterin alkuperäisiä näyttelijöitä on myös sittemmin lahtelaistunut Satu Säävälä, joka kuluneena kesänä teki Tukkijoella-laulunäytelmän Pesäkallion uuteen kesäteatteriin.

Honkimäkeen tutustuin jo 1996, kun hän esiintyi 50-vuotisjuhlissani Teatteri Vanhassa Jukossa. Opiskelujensa jälkeen Honkimäestä tuli Lahden kaupunginteatterissa varsinkin musikaalien komea, hyvä-ääninen laulaja (Amadeus, Leyla ja Daniel, Piukat paikat, Yön sisar ym.), ja todellinen suksee muodostui sitten The Beatles Storysta, jossa Honkimäki esitti Paul McCartney´a, kunnes joutui jättämään sen siirryttyään Jyväskylään. Puhenäytelmistä Lahdessa Honkimäki muistetaan hienoista roolitöistään Everstin naisessa ja Seitsemässä veljeksessä.

Teatteri Eurooppa Neljä on vastaavanlainen teatteri kuin Vanha Juko, pieni ammattiryhmäteatteri, jonka vakituisen henkilökunnan muodostaa tällä hetkellä neljä näyttelijää, neljä muusikkoa ja pari tekniikkamiestä. Eurooppa Neljän konsepti on kuitenkin toisenlainen; kesäteatterit sillä on Jyväskylän Laajavuoressa ja Äänekoskella Martin Kievarin pihalla, ja talvet tehdään kiertueita pitkin maata.

Lahdessa Eurooppa Neljä on vieraillut jo yli 15 vuoden ajan, esityksiä on ollut Vanhan Julkon lisäksi Loviisankadun pikkuteatterissa, ravintola Torvessa ja nyt perjantaina Kansantalon Vaahterasalissa. Teatterin kaikkien aikojen parhaan näytelmän, Matti Kuikkaniemen Enkelille siivet E4 esitti Lahdessa 90-luvun puolivälissä kaksi kertaa.

Mua ällös hylkää on teatterin 20-vuotisjuhlanäytelmä, joka sillä oli ensimmäisen kerran kiertueohjelmistossa jo 1989. Honkimäen lisäksi esityksessä on muutakin lahtelaista, sillä yksi muusikoista on Antti Parviainen.

N
äytelmä koostuu viidestä tarinasta, erilaisista tilanteista ja ihmiskohtaloista. Tarinat ovat hauskoja, koskettavia, rankkoja, jopa raadollisia, mutta lopussa toivo saa aina sijaa, ja ilmoille voidaan kajauttaa vaikka duurissa soiva laulu - Freddie Mercurya, Ultra Brata, Olavi Virtaa ym.

Teatterin sielu Kunto Ojansivu sanoo teatterin periaatteena olleen aina se, että näytöksistä pitää voida lähteä pois hyvillä mielin. - "Ikäviäkin asioita pitää uskaltaa käsitellä, mutta surkeuteen ei tarvitse jäädä rypemään."

Kairimon näytelmä on erinomainen, parasta komediaa, traagistakin, mitä Lahdessa on pitkiin aikoihin nähty. Harmi, että esityksiä Lahdessa oli vain tämä yksi. Tervetuloa uudestaan. Vinkkinä myös yrityksille, yhdistyksille ja oppilaitoksille, että teatterin esitykset ovat tilattavissa. Esityspaikalla ei kuulemma ole muuta väliä kuin että kahdeksan henkilöä ja tarvittava tekniikka mahtuu (+ tietenkin katsojat).

kari.naskinen@mail.com