torstai 23. lokakuuta 2008

Hajahuomioita vaaliviikolla

SMP:n nimilyhenne tuli sanoista "Sirkka, Minä ja Pekka". Nyt puolueen nimi on Perussuomalaiset, mutta se ei tarvitse ketään muita kuin yhden Soinin, kuten puolueen merkin iso S-kirjain kertoo.

PERUSSUOMALAISIA aina välillä epäillään äärioikeistopopulismista ja jopa rasismista. Keskiviikon Uudessa Lahdessa oli haastattelu puolueen lahtelaisehdokkaasta, ja jutun otsikossa sanottiin, että monikulttuurisuutta ei pitäisi tukea verovaroin.

ILKKA VILJASEN (Kok) ison mainoskampanjan perusviesti on, että "teot todistavat". Nyt tiedetään, mitkä teot - mainostenteot.

MATTI KAUPPILA (Vas) sanoo vaalimainoksissaan, että "työmiestä vielä tarvitaan". Tarkoittaa ilmeisesti kepun Heikki Pulkkista, joka lahtelaisista ehdokkaista ainoana ilmoittaa ammattikseen työmies (sekatyömies).

EKKU NIEMINEN (SDP) on yhden asian mies. Vaalimainokseen riittää, että "ei toriparkkia". Tosin on niitä sellaisiakin ehdokkaita, joille ainoaksi asiaksi riittää pelkkä äänestysnumero.

NÄISSÄKIN KUNNALLISVAALEISSA käydään myös eduskuntavaalikampanjoita. Muu ei selitä ylisuuria kymppitonnien mainoskampanjoita. Siltä esimerkiksi näyttää, että Kokoomuksessa Sari Niinistö aikoo pudottaa Tuija Nurmen eduskunnasta.

SIRPA PIETIKÄINEN (Kok) puolestaan tulee perjantaina Hämeenlinnasta Lahteen avaamaan EU-vaalikampanjansa. Sirpa Pietikäinen kahmi aikoinaan Lahdesta isoja äänimääriä eduskuntavaaleissa, joten tänne kannattaa tulla. Saa nähdä, keitä muita EU-vaaliehdokkaita ilmaantuu ensi vuonna Hämen vaalipiiriin. Jos niin sattuisi, että Johannes Koskinen (SDP) tai Satu Taiveaho (SDP) äänestettäisiin Brysseliin, nousisi Kari Salmi (SDP) varamiespaikaltaan kansanedustajaksi.

KOKOOMUS on alkanut käyttää työväenliikkeen vanhoja sanontoja omassa vaalimainonnassaan, vähän niitä väännellen. Nyt kun Jarkko Nissisen (SDP) päätoimittama Viikko-Häme irvisteli samassa hengessä Kokoomuksen vaalimainonnalle, meni Kokoomuksen lasipalatsissa torilla kahvi väärään kurkkuun. Tarkemmat tiedot: wwww:toivoasopii.sekoomus.fi.

VIIKKO-HÄMEEN pilapiirroksessa oli vanha siilinjärveläinen sanonta: "Jyrki Katainen, pysyvää poissaoloa valtuustosta jo vuodesta 2007". Helsingin Sanomien puheenjohtajatentissä kävi ilmi, miksi näin on, ettei Katainen ole valtuustotyötään hoitanut. Katainen sanoi: "Keskityn omiin töihini enkä kunnallispolitiikkaan" (HS 11.10.2008).

VIIKKO-HÄMEEN tänään ilmestyneessä numerossa Jarkko Nissinen haukkuu kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirran (Kok) talousarvioesityksen liian löysäksi. Nissisen mielestä Lahden kaupungin ensi vuoden budjettia on kiristettävä eli käyttömenoja leikattava. Nissinen kai tarkoittaa, että esimerkiksi linja-autojen lipputukeen ei annettaisikaan lisää rahaa tai kuristettaisiin jotenkin muuten kuntapalveluja. Hämeen demarien pää-äänenkannattajan mukaan tärkeintä eivät ole kuntalaisille järjestettävien palvelujen laatu ja määrä, vaan kaupungin talouden tasapaino.

ROKNOOSINI 7.10. oli virheellinen. Vasta myöhemmin hoksasin, että Vaihtoehtoväki ja SKP eivät tällä kertaa olekaan vaaliliitossa, ja tämä merkitsee sitä, että Nea Kontio (VEV) ei pääse kaupunginvaltuustoon.

AMERIKASSA valitaan kohta presidentti. MTV3 Max -kanavalla näkyvä David Lettermanin keskusteluohjelma on hauska: siinä pannaan joka kerta John McCain lyttyyn niin, että samanlaiseen johdonmukaisuuteen ei Suomessa ole päästy sitten Hannu Taanilan aikojen.

YLEISRADIO kuitenkin on tehnyt parhaansa. Ensin tuli ruotsalainen tv-sarja Vallanvaihto, jossa demarien puheenjohtajaksi pyrkivä ministeri hakkasi vaimonsa turvakotikuntoon, ja sen jälkeen irlantilainen Tappavat todisteet, jossa kerrottiin sosiaalidemokraattien likaisesta vaalikampanjasta.

kari.naskinen@gmail.com