sunnuntai 5. lokakuuta 2008

Lahti on parempi kuin himmelikaupunki

Uutispäivä Demarin päätoimittaja Juha Peltonen on Viikko-Hämeen edellinen päätoimittaja, joka on taas palannut Lahdesta asumaan synnyin-kaupunkiinsa Nurmijärvelle. Se on se Matti Vanhasen oma himmelikaupunki, jollaisia pitäisi pääministerin mielestä olla Suomi täynnä.

Viikonvaihteen Demarissa Peltonen kirjoitti paluumuuttajan kokemuksistaan:

"Kotikunnassa ovat sukulaiset ja tuttavat lähellä, mutta Lahden vuosien jälkeen moni asia tuntuu kyllä oudolta: kotitalousjätteitä ei lajitella, terveyskeskukseen ei pääse pyörätuolilla, kauppareissuun täytyy varata aikaa ja lasten tanssitunnillekin pitää mennä autolla. Yksi asia on kuitenkin pysynyt muuttumattomana. Työmatkaan Nurmijärveltä Helsinkiin kuluu tunti, niin kuin aiemmin kului Lahdesta Helsinkiin."

Kun näitä himmelikaupunginosista työpaikoilleen ja asioille lähteviä ihmisiä on paljon, tulos on sitten se, että tämä trafiikki aiheuttaa haitallisia ilmansaasteita enemmän kuin jos asuttaisiin tiiviimmin. Liikenteen kasvihuonekaasupäästöt asukasta kohti laskien on Nurmijärvellä 3,3 tonnia vuodessa, Tuusulassa 2,8 tonnia ja Helsingissä 1,3 tonnia. (Helsingin Sanomat 28.9.2008)

Vanhasen yltiöihanteellisessa mallissa työpaikat ja palvelut ovat kodin lähellä pienissä taajamissa. Kun ei näin ole Nurmijärvelläkään, niin mitenkähän asiat tulevat olemaan esimerkiksi Kärkölässä, jos suurkuntahanke toteutuu? Tämän päivän Etelä-Suomen Sanomissa kärköläläinen kunnallisvaaliehdokas Reijo Päivärinta (SDP) eppäilee vahvasti. Päivärinta kirjoittaa, että kuntaliitosta koskeva esiselvitys ei lupaa yhtään mitään:

"Esiselvityksessä ei taata palvelujen pysymistä Kärkölässä, esimerkiksi terveyskeskusta Järvelään, alakouluja Järvelään, Lappilaan tai kirkonkylään tai yläkoulua ja lukiota Järvelään, vaikka oppilasmäärät riittäisivät koulujen ylläpitoon."

Näinhän asia tosiaan on. Kuntaliitoseliitti ajaa asiaansa sammutetuin lyhdyin.

Lahtelaisille asia ei palvelujen kannalta ole vaikea, koska Lahdessa palvelut säilyvät, tulkoot syrjäkyliltä tänne. Huonompi asia on se, että lahtelaiset veronmaksajat saavat niskoilleen huonossa taloudellisessa jamassa olevien kuntien hyysäämisen.

¤ ¤ ¤


Himmeli-Vanhasen vaalilause on, että "äänestä kotiasi". Kepulaiset eivät edes käy kunnallisvaaleja, vaan vaalimainostensa mukaan kotivaaleja. Minulle tämä tietenkin on helppoa, koska voin äänestää vaimoani Ullaa, mutta mitenkäs ne, joilla ei ole omaa kotiehdokasta.

kari.naskinen@gmail.com