perjantai 3. lokakuuta 2008

Nuorten äänestysaktiivisuus ei ole kiinni ainakaan nuorten ehdokkaiden määrästä

Kuvassa on 21-vuotias Tea Pasanen (SDP). Hän on yksi monista nuorista kunnallis-vaaliehdokkaista Lahdessa. Nuoria ehdokkaita on pieniä sirpalepuolueita lukuunottamatta kaikilla muilla puolueilla sen verran paljon, että ainakaan ehdokkaiden vähäisyydestä ei voi syyttää, jos nuoret eivät taaskaan käy runsain joukoin äänestämässä.

Tällainen on tilanne varsinkin suurissa kaupungeissa. Parhaiten tämä näkyy Helsingissä. Kun Hesari teki jutun valtuustoehdokkaista, kävi mm. ilmi, että "tyypillinen SDP:n ehdokas ei olekaan 50-vuotias ay-jyrä, vaan 20-30-vuotias opiskelijanuori" (HS 20.9.).

Kävin pikaisesti läpi ehdokkaiden ikiä ESS:n vaalikoneen avulla, ja kyllä nuoret tosiaankin ovat hyvin edustettuina, esimerkkeinä:

Tea Pasanen, 21
Eero Vainio, 21
Pekka Komu, 26
Seena Ikonen, 29
Ida Virtanen, 22
Marko Arjoranta, 23
Sami Hietanen, 24
Katja Kalenius, 19
Henry Palomäki, 25
Tiina Pasanen, 25
Monica Savander, 18

Eniten on tietenkin 30-60-vuotiaita ehdokkaita, koska sen ikäisiä on ylivoimaisesti eniten myös äänioikeutetuista.

Kun väestö vanhenee, myös eläkeläisiä on Lahdessakin paljon. Eniten yli 70-vuotiaita ehdokkaita on pappapuolue Kokoomuksella.

Ehdokkaita Lahdessa on kaikkiaan on 339. Neljä vuotta sitten ehdokkaita oli 305, joten puheet politiikan kiinnostamattomuudesta ovat vääriä. Takapakkia Lahdessa otti varsinaisesti vain Keskusta, jonka ehdokasmäärä putosi 37:stä 29:ään.

Tilanne koko maassa on hyvä. Absoluuttisten ehdokasmäärien vertailu edellisiin vaaleihin ei onnistu, koska kuntaliitosten takia kuntia on nyt 84 vähemmän ja valtuutettuja valitaan 1554 vähemmän. Kuntakohtainen ehdokasmäärä on kuitenkin nyt suurempi kuin vuonna 2004. Viime kerralla ehdokkaita oli kuntaa kohden laskettuna keskimäärin 96, nyt 116. Ehdokasmäärä on kasvanut myös suhteutettuna valittavien valtuutettujen määrään. Ehdokkaita oli viimeksi 3,3 per täytettävä valtuustopaikka, nyt 3,7 (Lahdessa 5,7).

kari.naskinen@gmail.com