tiistai 21. lokakuuta 2008

Vaalikoneet eivät ole viihdepelejä


Jokainen itseään kunnioittava toimittava lyö läskiksi vaalikoneet. Jokainen irvailee sillä, miten vaalikoneiden antamat "suosituslistat" ovat heidän kokemustensa perusteella puutaheinää - että kärkeen voivat rintarinnan nousta vaikkapa kokoomuslainen ja kommunisti. Näin ei kuitenkaan käy, jos suhtautuu kysymyksiin asiallisesti ja vastaa niihin tosissaan ja loogisesti. Kun tänään menin neljään vaalikoneeseen ja laskin sitten tuloksista yhteispisteet, ne eivät olleet mitenkään kummallisia.

Ei ollut yllätys, että vaalikoneiden mukaan minun pitää sunnuntaina äänestää vaimoani Ulla Vaaraa (kuvassa vas.), koska kunnallispoliittinen ajattelumme käy joka tapauksessa yksiin suurimmalta osaltaan.

Se vain ihmetytti, että viisi lähimpänä omia kannanottojani olevaa ehdokasta ovat kaikki naisia. Näinkö on vanhasta sovinistista tullut pehmeitä arvoja edustava feministi? Vaikka johan sitä presidentinvaaleissa on tullut kaksi kertaa äänestetyksi naista, ja demarien puheenjohtajaehdokkaani oli Jutta Urpilainen (kuvassa oik.). Kymmenen "huonoimman" ehdokkaan listalla naisia oli vain kolme.

Läpikäymäni vaalikoneet olivat ESS, Viikkouutiset, Yleisradio ja MTV 3. Jokaisen koneen ehdokaslistoilta annoin pisteet formulakilpailujen tapaan kahdeksalle parhaalle 10, 8, 6, 5, 4, 3, 2, 1 ja tällaisen suosituslistan sain:

1. Ulla Vaara, SDP
2. Susanna Iivonen-Pekesen, SDP
3. Johanna Tuliainen, SDP
4. Helka Kähkönen, Vasemmistoliitto
5. Seena Ikonen, SDP
6. Risto Peltomaa, Vasemmistoliitto
7. Janne Lehto, Vasemmistoliitto
8. Markku Rantoila, Vasemmistoliitto
9. Kari Lempinen, SDP
10. Jari Peltonen, Vaihtoehtoväki

Vastaavalla tavalla kymmenen ehdokasta, joiden mielipiteet huonoiten vastaavat omiani:

1. Leo Pelkonen, Kokoomus
2. Tapio Sillfors, Keskusta
3. Leena Miestamo, Kokoomus
4. Lasse Koskinen, Perussuomalaiset
5. Niko Niemi, Kokoomus
6. Leena Luhtanen, Kokoomus
7. Ari-Pekka Lattu, Kokoomus
8. Sonja Stenberg-Ala, Kokoomus
9. Einari Pohjolainen, Kokoomus
10. Jammie Rautio, SDP

VAALIKONEET LISÄÄVÄT
KIINNOSTUSTA VAALEIHIN

Viime eduskuntavaaleissa käytti vaalikoneita puolet äänioikeutetuista. Helsingin yliopiston teettämän tutkimuksen (TNS Gallup) mukaan vaalikoneet ovat myös lisänneet merkittävästi äänestysintoa niiden joukossa, jotka muuten empivät äänestämiseen lähtemistä.

Tutkimuksen mukaan alle 35-vuotiaat pitivät eduskuntavaalien alla vaalikoneita tärkeimpinä tiedonlähteinään. Kaikista vaalikoneiden käyttäjistä kolmannes ilmoitti, että kone helpotti päätöksentekoa.

Vaikka vaalikoneilla kieltämättä on myös viihdearvonsa, on niillä tämän tutkimuksen mukaan iso merkitys myös vakavassa mielessä. Kaikki ehdokkaat Lahdessakaan eivät tätä vielä tiedä, koskapa eivät ole omia vastauksiaan koneisiin syöttäneet. Vaalikonetutkimukseen osallistunut viestinnän tutkija Miika Vähämaa sanoi, että "ehdokkaat näyttävät suhtautuvan vaalikoneisiin keskimäärin penseämmin kuin äänestäjät" (HS 16.10.2008).

Kannattaa ehdokkaidenkin siirtyä nykyaikaan. (Kuva: Petri Görman)

kari.naskinen@gmail.com