torstai 2. tammikuuta 2014
Paras vuosikymmen?
Yleisradion Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan 1980-luku on ollut suomalaisten mielestä paras vuosikymmen. Se oli voimakkaan kasvun aikaa. Työttömyyttä ei käytännössä ollut, kotikaupungissani Lahdessakin työttömyysprosentti oli 3-5:n tasolla. Hyvinvointivaltio oli rakennettu lakipisteeseensä.
Toisaalta 1980-luku oli kovien arvojen aikaa. Kaiken mittariksi oli noussut raha ja materia. Viimeistään silloin häivytettiin se 1960-luvun henki, mistä Suomen ja Skandinavian historian dosentti Kai Häggman kertoi Ylelle pitävänsä eniten – se oli "estetiikan, hienon musiikin ja kirjallisuuden aikaa”.
Nyt sain joululahjaksi Tutkijaliiton julkaisusarjassa 1989 julkaistun kirjan Juhannustansseista Jumalan teatteriin, tekijänä sosiologian professori Ilkka Arminen. Kirjassa käydään läpi kesällä 1988 tehdyn kyselytutkimuksen tuloksia siitä, millaisena lähivuosikymmenet tuolloin olivat tuntuneet. Kysely oli tehty Helsingin seudun kesäyliopiston ja Teknillisen korkeakoulun opiskelijoille. Vastauksista näkyi, että 1980-luku ei sillä hetkellä tuntunut ollenkaan erinomaiselta:
- Elämä on pinnallisempaa, itsekkäämpää ja turvattomampaa.
- Suuria kokoavia aatteita ei ole, ellei kulutushysteriaa sellaiseksi lasketa.
- Ei välitetä toisista ihmisistä. Materialismi korvaa ihmissuhteita.
- Saastutetaan luontoa. Kilpailu käy kohta liian kovaksi.
- Ihmiset ovat oppineet nauttimaan tästä hetkestä, sillä huomisesta emme tiedä.
- Lasten kannalta katsottuna näyttää surkealta, sillä heille ei anneta mitään toivoa.
Myönteisiäkin kuvauksia oli, mutta ne olivat harvinaisia. Hyviksi asioiksi mainittiin elintason, tasa-arvon ja vapauden lisääntyminen.
Yksi tutkimuskysymys kuului, miten kuvailisit 80-luvun henkeä, elämänmenoa tällä vuosikymmenellä. Vastausten kärkipäähän nousivat egotietoisuus, kylmä tehokkuus, passiivisuus ja materialismi.
Vertailuksi kysyttiin, millaisia mielikuvia liittyy 1960-luvun henkeen: 1. hippiys ja huumeet, 2. aatteellisuus, 3. radikaalisuus, 4. seksuaalinen ja muu vapautuminen.
Pyydettiin myös nimeämään merkittäviä julkisuuden henkilöitä molemmilta vuosikymmeniltä.
1960-luku: 1. John F. Kennedy, 2. The Beatles, 3. Urho Kekkonen, 4. Martin Luther King, 5. Nikita Hrushtshev, 6. Robert Kennedy, 7. Arvo Salo, 8. Jimi Hendrix, 9. Hannu Salama, 10. Kristiina Halkola.
1980-luku: 1. Ronald Reagan, 2. Mihail Gorbatshov, 3. Mauno Koivisto, 4. Margaret Thatcher, 5. Bruce Springsteen, 6. Britannian kuningasperhe, 7. Paavo Väyrynen, 8. Harri Holkeri, 9. Michael Jackson, 10. Ajatolla Khomeini.
Ylen teettämästä kyselystä ei tällaisia nimilistoja irronnut, mutta kolmasosa vastaajista joka tapauksessa nosti 1980-luvun parhaaksi vuosikymmeneksi, olkatoppausten, vesisänkyjen, juppiuden nousun ja Matti Nykäsen ajan.
Entä 2000-luvun ensimmäinen vuosikymmen ja toisen alku? Olkatoppauksia eikä vesisänkyjä ole, Saksan-Itävallan mäkiviikolla joku suomalainen on parhammillaan 20 parhaan joukossa ja hyvinvointivaltion rakenteiden purkaminen on käynnissä.
kari.naskinen@gmail.com