maanantai 4. tammikuuta 2010

Uusi tv-kanava mahdottoman edessä

Sopivasti jouluksi aloitti lähetyksensä uusi Suomi-tv, jonka pääomistaja on juutalais-kristillisen järjestön IFCJ:n puheenjohtaja, kanadalainen Jeffrey Royer. Hänet innosti uuden kanavan perustamiseen Hannu Haukka, joka on Aasiassa ja Venäjällä medialähetystyötä tekevän IRR-tv:n toiminnanjohtaja. Miehet olivat tutustuneet Kanadassa kristillisen tv-ohjelman kuvauksissa. Suomi-tv:n toimitusjohtaja on herätyskristillisestä vakaumuksestaan tunnettu Jarmo Kalliola.

Sopivasti jouluksi sen takia, että joulun- ja uudenvuodenpyhien aikoihin ihmisillä on tavallista enemmän vapaa-aikaa käytettäväksi televisionkatseluunkin. Mahdottomalta silti tuntuu, että tällainen yleiskanava löytäisi kunnolla katsojia. Kilpailu on niin kovaa ja hyvien ohjelmien hankkiminen niin kallista, että Yleisradion ja MTV3:n kanavien kanssa kilpaileminen on toivotonta.

Katsoin joulun alla Suomi-tv:n tunnin mittaisen esittelyohjelman. Kun kanavan toimesta on toitotettu, että kysymyksessä on nimensä mukaisesti suomalainen tv-kanava, niin kummalliselta tuntui ohjelmiston esittely: amerikkalaisia piirrettyjä elokuvia lapsille, dokumentteja ja ulkomaisia tv-sarjoja ja sitten Riitta Väisäsen Kymppitonni, lisäksi kanadalaisia luonto-ohjelmia, jonkun Michael Smithin ruokaohjelmia ja vielä Riitta Väisäsen Kymppitonni, eikä pidä unohtaa amerikkalaista hyvänolon ohjelmaa eikä Riitta Väisäsen Kymppitonnia.

Koska Suomi-tv on "täyden palvelun kanava", sille tulee omat uutislähetyksetkin. Vielä niitä ei ole, mutta esittelyohjelmassa annettiin esimakua: haastateltavina olivat jääkiekkoilija, kilpauimari ja rokkilaulaja. Näin käy, kun pienillä resursseilla toimitaan; kun uutistoiminnan päätoimittaja Tomi Lindblom sattuu olemaan kiinnostunut urheilusta ja nuorisomusiikista, niin niillä sitten mennään.

Suomi-tv ilmoittaa olevansa väkivallaton perhekanava. Esittelyohjelmassa ensimmäinen uutishaastateltava oli väkivaltaviihteen edustaja Jari Kurri.

Kanavakilpailua johtavat ylivoimaisesti TV 1, TV 2 ja MTV3. On iso joukko katsojia, joille muita kanavia ei käytännöllisesti katsoen ole olemassakaan. Nelonen jo on sellainen nykyajan hömppäkanava, joka ainakin keski-iän ylittäneille on täysin turha.

Tein jälkikäteisseurannan siitä, minkä kanavien ohjelmia olen viime aikoina katsonut. Pöydällä olevasta Helsingin Sanomien Nyt-liitteestä laskin, montako ohjelmaa olin kultakin kanavalta ympyröinyt katsottavaksi viimeisten 11 päivän ajalta (25.12. - 4.1.):

17 TV 1
15 TV 2
11 Yle Teema
10 Eurosport
6 MTV3
4 FST 5
3 Nelonen
2 TV Viisi
1 MTV3 Max

0 Jim
0 Sub

0 Suomi-tv

Eniten on viime vuosina muuttunut MTV3. Kahden hyvän maanantaisarjan (Erikoisjoukkue ja 24) lisäksi se ei paljon tarjoa. Oikeista tv-ohjelmista MTV3 on jo niin pitkälle luopunut, että viimeisten parin viikon aikana katsoin niistä vain ohjelmat Riitta Nelimarkasta ja Tapio Wirkkalasta. Edes mäkihyppyä ei voi MTV3:lta katsoa, koska Jani Uotilan ja Toni Niemisen selostamista ei kestä, Eurosportin Kalle Lepistö on parempi.

Hauska poikahan tämä Kallekin on. Eilen Kalle sanoi, että joku hyppääjä sijoittui kolmanneksi - ja tarkensi: "siis kolmen parhaan joukkoon". Kun joku hyppäsi ensimmäisellä kierroksella niin hyvin, että selvisi toisellekin kierrokselle, Kalle osoitti fiksuutensa sanomalla, että tämä hyppääjä saavutti "toisen kierroksen statuksen".

kari.naskinen@gmail.com