perjantai 15. tammikuuta 2010

Messutoimintaa Lahdessa 37 päivää tänä vuonna

Kaupunginvaltuutettu Jari Hartman (SDP) sanoi viime vuonna yhdessä valtuuston kokouksessa, että häntäkin vedettiin nenästä, kun valtuusto helmikuussa 2006 päätti yhden äänen enemmistöllä (30-29), että uutta Lahti-hallia voidaan ryhtyä rakentamaan. Lahden Messut Oy:n ja eräiden poliittisten kähmijöiden taholta vakuutettiin, että hanke on poikkeuksellisen erinomainen ja että Lahden kaupunki ei siitä joudu kärsimään. Valtuutettujen niukka enemmistö uskoi nämä paskapuheet. Nyt on kuitenkin nähty, että Lahti-halli on käynyt messuyhtiölle ylitsepääsemättömän vaikeaksi tapaukseksi. Lahden Messut Oy on nyt niin lähellä konkurssitilaa, että sitä ei enää pelasta muu kuin kaupungin hätiin tulo.

Tästä on tuoreimpana todisteena se, että messuyhtiö joutui ottamaan 200 000 euron pääomalainan Lahden yrityskiinteistöt Oy:ltä, jonka omistavat Lahden kaupunki (80,5 %) ja Finnvera Oyj (19,5 %). Osakeyhtiölain mukaan pääomalainaa voidaan käyttää saneerauskeinona pyrittäessä estämään konkurssi. Pääomalainakin on periaatteessa maksettava joskus takaisin, mutta mitenkähän tässä tapauksessa? Yrityksen voitot on käytettävä ensisijaisesti pääomalainan korkojen maksamiseen. Voitoista ei kuitenkaan ole tietoakaan, joten niinkö tässä käy, että koko messufirma kaatuu Lahden kaupungin niskoille.

Viime vuonnakin Lahden Messut Oy tuotti tappiota. Messutilat olivat tyhjillään noin 200 vuorokauden ajan ja yhtiön liikevaihto romahti edellisvuoden 4 miljoonasta 2 miljoonaa euroon. Sama tahti jatkuu tänä vuonna. Messuyhtiön internetsivuilla on luettelo tämän vuoden messutapahtumista, joita on yhteensä 37 päivän ajan.

Lahti-hallin omistaa Lahden yrityskiinteistöt Oy, joka otti sen rakentamista varten 4,5 miljoonan euron lainan 6,2 prosentin korolla ja kaupungin takaamana. Vaihtoehdot ovat vähissä: messuyhtiö tekee konkurssin tai tappiollista messutoimintaa aletaan pyörittää kokonaan verovaroin.

Nenästä vetämisestä vielä sen verran, että kun Lahti-hallipäätöstä vängällä vietiin läpi, puhuttiin monitoimihallista. Tällä hämäystermillä annettiin ymmärtää, että halliin tulisi muunkinlaista toimintaa. Nyt nämä puheet olisi hyvä lunastaa – tehdään Lahti-hallista uusi urheilutalo.

Messujen ja Lahden yrityskiinteistöt Oy:n tapaus todistaa myös siitä, miten kaukana demokraattisesta päätöksenteosta ollaan, kun kunnissa on siirrytty tällaiseen tytäryhtiötalouteen. Vaaleilla valituilla valtuutetuilla ei ole sanansijaa näissä keplotteluissa, joilla nytkin yksityistä messufirmaa pidetään pystyssä kaupungin rahoilla. Sama tilanne voi toistua, jos valtuusto maanantaina 18.1. päättää hyväksyä uuden asemakaavan kaupungin keskustaan. Se mahdollistaisi toriparkin rakentamisen, mutta valtuustoa ei enää tarvittaisi tästä mahdollistamisesta päättämään, koska sen päätöksen tekisi kaupungin tytäryhtiö Lahden Pysäköinti Oy.

kari.naskinen@gmail.com