torstai 21. tammikuuta 2010

Suomi ja Israel aseyhteistyössä

Suomi on ostanut Israelista aseita 2000-luvulla 152 miljoonalla eurolla. Näillä ostoilla Suomi on tukenut yrityksiä, joista kaksi on keskeisiä tekijöitä Israelin vahvistamattomassa ydinaseohjelmassa; toisen niistä omistaa Israelin puolustusministeriö. Kolmannen yrityksen katsoi Norjan eläkerahasto eettisesti sopimattomaksi sijoituskohteeksi johtuen sen osallisuudesta kansainvälisen lain vastaiseen Länsirannan aidan rakentamiseen; tämä tapahtui vain muutamaa kuukautta ennen kuin Suomi osti samalta yritykselta sotilaselektroniikkaa 17 miljoonalla eurolla viime elokuussa.

Nämä tiedot ilmenevät Safer Globe Finlandin (www.saferglobe.fi) tänään julkaisemasta selvityksestä, mihin on koottu tietoja Suomen asekaupasta Israelin kanssa vuosina 1950 - 2009. Tarkoituksena on tuoda julki lisätietoja, jotta Suomen julkilausuttua ulko- ja ihmisoikeuspolitiikkaa voitaisiin arvioida suhteessa todellisuuteen.

Viime vuonna Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki kysyi eduskunnassa, antaako Suomen hallitus tämän poliittisesti kestämättömän asekaupan Israeliin jatkua? Joulukuussa puolustusministeri Jyri Häkämies (Kok) vastasi mitä vastasi, puutaheinää asian vierestä. Tosiasia kuitenkin on, että Suomi on osallistunut israelilaisten asetehtaiden kanssa tuotekehitys- ja testausyhteistyöhön niin Israelissa kuin Suomessakin. Asevienti on ollut pääasiassa vastakauppoja, joissa suomalainen yritys on alihankkijana vienyt kolmannen sukupolven Spike-panssarintorjuntaohjusteknologiaa Israeliin. Suomalaiset osat on ollut tarkoitus asentaa EU-maiden armeijoille toimitettaviin panssarintorjutaohjuksiin, mutta tästä ei ole varmuutta. Alihankinnan arvo on ollut vuoden 2001 jälkeen noin viisi miljoonaa euroa, minkä takia Amnesty International on listannut Suomen Israelin toiseksi tärkeimmäksi ohjusteknologian toimittajaksi heti Yhdysvaltojen jälkeen. Suomen viranomaiset myönsivät vuonna 2008 luvan viedä kaksi teleskooppimastoa Israelin armeijalle.

Safer Globe Finland on rauhan ja turvallisuuden tutkimusverkosto. Se tuottaa informaatiota edistämään yhteiskunnallisten ja kansainvälisten asioiden tuntemusta, ristiriitojen rauhanomaista ratkaisua, luottamuksen edistämiseen ja aseidenriisuntaan sekä inhimilliseen turvallisuuteen perustuvaa turvallisuuspolitiikkaa.

kari.naskinen@gmail.com