perjantai 6. helmikuuta 2009

Jyrki Katainen tuntisi olonsa kotoisemmaksi diktatuurissa















Suomalaisilla historiapäivillä Lahdessa puhutaan tänään talvisodasta. Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (Kok) pohjusti historiapäiviä vertaamalla sodan aikana Neuvostoliitossa toiminutta Terijoen hallitusta eduskunnan nykyiseen oppositioon, jonka muodostavat SDP, Vasemmistoliitto, Kristillisdemokraatit ja Perussuomalaiset.

Terijoen hallituksen pääministeri oli Otto Wille Kuusinen, jonka Josif Stalin nimitti. Tarkoitus oli, että Terijoen hallituksesta olisi tullut Neuvostoliiton valtaaman Suomen uusi hallitus.

Katainen antoi ymmärtää, että vastakkainasettelun aika ei Suomessa ole ohi. Hän vertasi Suomen nykyisen poliittisen opposition toimintaa maanpetokselliseen, lainvastaiseen toimintaan talvisodan aikana. Anteeksipyyntö Kataiselta tuli eilen eduskunnan kyselytunnilla. Kataisen ajattelusta tämä maanpetosvertaus joka tapauksessa kertoo paljon - varsinkin siksi, että se ei tullut esille missään nopeatempoisessa keskustelutilanteessa, vaan se oli hänen kirjoittamaansa ja harkitsemaansa tekstiä Turun Sanomissa.

Katainen tarkoitti kirjoituksellaan, että oppositiolla ei saisi olla valtaa tuoda esille omia mielipiteitään silloin, kun se on eri mieltä hallituksen kanssa. Katainen leimasi tämän "väärän tiedon syöttämiseksi kansalaisille". Katainen torjuu demokratian pelisäännöt, moniäänisyyden ja arvovalintojen tekemisen. Talouspolitiikkakin on arvosidonnaista. Opposition yhteinen linja talouspolitiikassa on ollut panostaa hallitusta enemmän kuntatalouteen ja kuntien peruspalveluihin kuin hallituksen ajamiin veron alennuksiin.

Diktatuuri on hallitusmuoto, jossa hallitus yleensä leimaa opposition maanpettureiksi. Kataisen käyttämä kieli on tutumpaa diktatuureissa kuin demokraattisessa Suomessa.

Katainen pyrkii luomaan kansallista riitaa, kun pitäisi rakentaa kansallista yhteisymmärrystä.


kari.naskinen@gmail.com