torstai 8. joulukuuta 2022

Lahdessa ei ollut korkeakoulua, oli vain hyppyrimäki


Vuoden 1973 ylioppilaskirjoitusten jälkeen Kari Enqvist oli Lahden lyseon sisäänkäynnin edessä sijaitsevassa katoksessa tupakalla. Mietteissä oli, mitä tämän jälkeen. ”Pois lähteminen oli selviö, sillä Lahdessa ei ollut korkeakoulua; oli vain hyppyrimäki”, kirjoittaa Helsingin yliopiston kosmologian professori emeritus, fil. tri Kari Enqvist Päijät-Hämeen tutkimusseuran 35. vuosikirjassa, jossa käsitellään päijäthämäläistä koulutusta monenlaisten aineistojen avulla.

Kansakoulun Kari Enqvist oli käynyt Keski-Lahden kansakoulussa Lahdenkadulla, johon oli lyhyt matka viereisestä talosta Päijäthovista Lahdenkadun ja Päijänteenkadun kulmasta. Sittemmin tähän koulurakennukseen sijoittuivat Oy Mallasjuoman konttori- ja toimistotilat, ja nykyisin paikalla on iso kerrostalo. Kansakoulumuistoistakin Enqvist kirjoittaa:

”Koulun ruokalassa selvitin inhan ruispuuron tahdonvoimalla, mutta kalakeitto oli ylivoimainen. Se tarjoiltiin valmiiksi haaleana. Liikuttelin lientä lusikalla reunalta toiselle, kunnes ruoka-aika oli ohi. Joskus pääsin lähtemään muiden mukana, mutta usein kävi käsky, että ruoka on syötävä loppuun. En tiedä, mikä kristillinen etiikka näin määräsi.”


Vuonna 1978 perustettu tutkimusseura toimii Päijät-Hämeeseen liittyvän tutkimuksen edistämiseksi ja tutkimustiedon levittämiseksi. Eilen julkaistu vuosikirja esittelee ja analysoi koulutusinstituutioita, koulutuskäytäntöjä, opettajia ja koulurakennuksia yli sadan vuoden ajalta. Kaikkea sellaista, jolla on ollut merkitystä ihmisten ja yhteisöjen identiteettien muovaamisessa. Kirjoittajat ovat päijäthämäläisiä tai täältä kotoisin olevia tutkijoita ja opetuksen asiantuntijoita. Julkaisun ovat toimittaneet seuran puheenjohtaja Jorma Ahonen, Senja Jouttimäki, Antti Karisto, Riitta Niskanen ja Terhi Pietiläinen.

RAUTATIEHALLITUKSEN
KOULU MYTÄJÄISISSÄ

Jos piirretään ympyrä 50 kilometrin säteellä Lahti keskipisteenä, niin tältä alueelta löytyy Suomen ensimmäinen kansakoulu. Jo ennen virallisen kansakoululaitoksen syntymistä Hausjärven Erkylän kartanon Eskon torpan maille perustettiin 1856 ”Eskon koulu”. Päijät-Hämeessä tultiin reilun kymmenen vuoden kuluttua perässä:

1867 Uskilan kansakoulu Hollolaan
1867 Koskusten kylän kansakoulu Orimattilaan
1870 Koiskalan kartanon koulu Nastolaan
1871
August Fellmanin perustama koulu Lahden kylään
1871 kansakoulu Hartolaan
1877 kansakoulu Nastolan kirkonkylään
188
2 Valtionrautateiden oma koulu Mytäjäisiin
1892 kansakoulu Asikkalaan

Mielenkiintoinen erikoisuus oli rautatiehallituksen perustama kansakoulu Mytäjäisten rautatievarikolle. Päivälehden (Helsingin Sanomat) arkistossa nykyisin työskentelevä fil. maist. Janne Ridanpää kirjoittaa VR:n henkilökunnan lapsien tarvinneen kouluja, ja kun rautatielaitos pyrki omavaraisuuteen, se perusti koulujakin, Lahden lisäksi Helsinkiin, Riihimäelle, Kaipiaisiin, Terijoelle ja Pietariin. Tukevimpina vuosinaan VR:llä oli oma keskuspuutarhakin ja höyryveturien halkohuoltoa varten tarvittu proomulaivastokin. Helsingissä toimi myös koneenhoitaja- ja rakennusmestarikoulu.

Koulutalo Mytäjäisissä oli pieni, mutta käsitti kaiken tarpeellisen. Luokkahuoneen lisäksi rakennuksessa oli asunto
opettajasisaruksille Fanny ja Alexia Blomille. Koulun pihapiiriin kuuluivat ulkorakennus, maakellari ja rivihuussi. Vuonna 1890 tehtyyn laajennussiipeen saatiin käyttöön veistoluokka ja lämmin eteinen.

Blomin siskosten ei aivan kahdestaan tarvinnut koulun toiminnasta vastata, sillä paikallisista rautatieläisistä oli koottu johtokunta vastaamaan hallinnosta. Ridanpää mainitsee heistä erityisesti Lahden aseman sähköttäjänä 36 vuotta työskennelleen Louise Strömbergin ja ratamestari Wilhelm Kekomäen. Koko homma Lahdessa kustannettiin valtion kassasta. Eivätkä koulusta hyötyneet vain rautatieläiset, vaan varikon koulussa kävi myös ulkopuolisia lapsia. Oppilaita oli lukuvuodesta riippuen 50-80. Esimerkiksi lukuvuonna 1895-96 suomen- ja ruotsinkielisiä lapsia oli yhtä paljon.

Rautatiehallitus lopetti omien koulujen ylläpidon 1922,
kun edellisvuonna säädetty oppivelvollisuuslaki tuli voimaan. Se velvoitti kunnat tiukemmin kansakoulujen ylläpitoon. Mytäjäisten koulun viimeiset 56 oppilasta sijoitettiin Lahden ja Hollolan muihin kouluihin. Vanha koulurakennus seisoo edelleen Mytäjäisten vanhalla varikkoalueella.

YLIOPISTO JA LISÄÄ
HYPPYRIMÄKIÄ


Yliopistokaupungiksikin Lahti tuli 2019, kun Lappeenrannan teknillinen yliopisto LUT muuttui Lappeenrannan - Lahden teknilliseksi yliopistoksi.
Vanhan puumäen tilalle puolestaan on rakennettu kolme uutta betonihyppyrimäkeä.

Yliopistollista toimintaa Lahdessa oli kuitenkin ollut jo vuodesta 1963, kun täällä aloitti Päijät-Hämeen kesäyliopisto. Se oli myös tärkeä taustaorganisaatio, kun Helsingin yliopisto alkoi järjestää aikuiskoulutusta Lahdessa. Helsingin yliopiston Lahden tutkimus- ja koulutuskeskus perustettiin 1980.

Vuonna 1983 apulaiskaupunginjohtaja
Kari Salmi tuli mukaan yliopistoyhteistyöhön ja hänen roolinsa vahvistui, kun hänestä tuli kaupunginjohtaja 1995. Salmen mukaan Helsingin yliopistolla oli näkemystä ja halua kehittää asioita, joita oli helpompi tehdä ja kokeilla Lahdessa kuin Helsingissä. Keväällä 2022 Salmi promovoitiin LUT-yliopiston kunniatohtoriksi, kun Lahdessa järjestettiin ensimmäistä kertaa tohtoripromootio.

Nyt Lahden yliopistokampuksella toimivat aktiivisesti sekä LUT että Helsingin yliopisto. Päätoimista henkilökuntaa on lähes 250. Näiden kahden yliopiston yhteinen uutuus on tänä vuonna saatu ilmakehätieteen ja sovelletun matematiikan professuuri.

Enää ei tarvitse epäröidä kuten 1800-luvun lopulla Lahden kansanopiston perustamisvaiheissa, ”voiko tällainen kasvattava laitos lainkaan soveltua Lahden kauppalan puolivillaiseen henkiseen ilmapiiriin”. Tällaisen pohdiskelun oli vanhoista aineistoista löytänyt kansanopiston entinen rehtori Ville Marjomäki, joka vuosikirjassa kirjoittaa Lahden kauppalan keskeisestä sivistyspoliitikosta J.K. Paasikivestä.

Monenlaista tietoa
150-sivuisesta A4-kokoisesta vuosikirjasta löytyy. Annan sen luettavaksi myös lastenlapsilleni, jotka muutama päivä sitten eivät osanneet sanoa, miksi Tiirismaan koulua sanotaan joskus Tipalaksi (eivät ole Tiirismaan koululaisia). Tiirismaa jatkaa Lahden suomalaisen tyttökoulun perinnettä, ja koska tyttölyseossa oli vain tipuja, koulun lempinimi oli Tipala. Joissakin muissa kaupungeissa vastaava nimi on Tipula.

Tipalan oikea nimi muuttui pari kertaa:
Lahden suomalainen tyttökoulu 1909-25
Lahden tyttölyseo 1925-39
Lahden yksityinen tyttölyseo 1939-70
Tiirismaan yhteiskoulu 1970-75 (pojat mukaan)

Tiirismaan yläaste ja lukio 1975-2000
Tiirismaan lukio 2000 -

kari.naskinen@gmail.com