sunnuntai 11. joulukuuta 2022

Lottovoitto niille, jotka selviävät ilmastonmuutoksesta hengissä


Montrealissa on käynnissä luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseen tähtäävä YK:n huippukokous. Suomessakin asia on esillä, kun oppositio ja keskustapuolue lyövät jarruja ilmastonmuutoksen torjunnalle. Suomi ei kuitenkaan ole ollenkaan pahimmassa hädässä, mutta jos joukkosukupuutto maapallolla kuudennen kerran tapahtuu, niin kyllä siinä silloin menevät Vehnämäen muori ja kaikki samanlailla. Kuudes kerta tosiaan; viimeksi massasukupuutto kohtasi maapalloa 65 miljoonaa vuotta sitten, jolloin dinosaurukset, linnut, kalat, bakteerit, sienet, kasvit ja melkein kaikki pyyhkäistiin pois olemassaolosta. Ulkoministeriön Kehitys-lehden kolumnisti Esa Salminen kuitenkin lohduttaa lainaamalla Helsingin yliopiston entistä evoluutiopaleontologian professoria Mikael Forteliusta: ”Kun katsoo jälkeenpäin, niin voi tietysti sanoa, että muutos oli eräänlainen lottovoitto niille, jotka säilyivät hengissä ja perivät kaikki vapaat resurssit.” Lohtu on kuitenkin meille laiha, sillä jos ilmastonmuutos ja luontokato johtavat sukupuuttoon, niin se lottovoitto osuu niille lajeille, jotka sukupuuton aikakaudesta selviävät ja jäävät rakentamaan seuraavaa monimuotoisuuden aikaa. Eivätkä ihmiset tähän voittokimppaan kuulu. Tämä johtuu siitä, että muutokset ovat yleensä huonoja niille, jotka paikanpäällä ovat eli nykyisille eläin- ja kasvilajeille. On epätodennäköistä, että uusi ilmasto olisi meille sopivampi.

Salminen on uppoutunut kehityskysymyksiin jo 20 vuoden ajan. Viime viikon blogissaan hän kirjoittaa, että ilmastonmuutos kyllä uhkaa lajeja, mutta suurempia ongelmia ovat kuitenkin elinympäristöjen tuhoutuminen ja pirstoutuminen, ylimetsästys ja lajien liikakäyttö, maatalouden levittäytyminen, saasteet sekä teollinen kehitys. Liian iso määrä ihmisiä vaatii ekosysteemeiltä liikoja. Meidän mukavuutemme, syömisemme ja liikkumisemme ovat maapallolle liikaa.

Jos kuudes massasukupuutto 100 000 tai miljoonan vuoden kuluttua toteutuu, se johtuu yksinomaan ihmisen toiminnasta eli maankäytöstä, veden ja energian käytöstä sekä ilmastonmuutoksen sallimisesta. Maatalous on vastuussa 80 prosentista maailmanlaajuisesta metsien hävittämisestä ja 70 prosentista makeanveden käytöstä, mikä tuhoaa näillä alueilla asuvia lajeja muuttamalla merkittävästi niiden elinympäristöjä.

Ruuantuotanto lisää valtavasti kasvihuonekaasupäästöjä, jotka nostavat ilmakehän lämpötilaa ja aiheuttavat tuhoa kaikkialla maailmassa. Ilmastokriisi aiheuttaa ankaraa kuivuutta, entistä voimakkaampia myrskyjä ym. epäedullista. Tämä kaikki, elintarvikejärjestelmä, ilmastonmuutos ja biologisen monimuotoisuuden väheneminen aiheuttavat liian ison paineen Maa-planeetalle.

Tämän päivän Helsingin Sanomissa on iso juttu Montrealin kokouksesta. Siellä yritetään sopia tavoitteista ja toimenpiteistä, joilla luonnon köyhtyminen saataisiin pysähtymään vuoteen 2030 mennessä. Tämä on uusi yritys sen jälkeen, kun edelliset tavoitevuodet 2010 ja 2020 menivät jo. Selvää kuitenkin on, että menee myös 2030 ja seuraaviksi vuosilukutavoitteiksi on otettava 2040, sitten 2050 jne. Ei hyvältä näytä.

kari.naskinen@gmail.com