torstai 15. joulukuuta 2022

Joulutervehdykset ovat pakotelistalla


Lähetimme joulukortin ystäväperheellemme Viipuriin. Kun oli kuulumisiakin kerrottavana, panimme kortin kirjekuoreen, johon meni myös kuulumiskirje.
Päälle joulupostimerkki ja tonttujen kiiltokuvia. Kirjekuoren taakse panin lähettäjän nimen ja osoitteen. Tänään saimme joulukirjeemme palautuksena varustettuna tarralla, jossa sanottiin, että postiliikenne Venäjälle on keskeytetty.

Joulukortitkin siis kuuluvat pakotelistalle. Tarkoittaa käytännössä sitä, että ystävällisiä suhteita ei saa omiin kavereihinsa ylläpitää minkäänlaisissa olosuhteissa. Ajatellaan kai, että jos lähettää Viipuriin joulu- ja uudenvuodentervehdyksen, siihen voi olla kätkettynä salakirjoituksella jotain vaarallista tietoa
tai että kirjeemme on liian ystävällinen näinä aikoina, kun pitää ennemminkin harjoittaa vihapuhetta.

Todelliset taloudelliset pakotteet ovat ymmärrettäviä ja kannatettavia. Viipurissa asuvalla isällä ja äidillä ja heidän pienellä lapsellaan ei kuitenkaan ole mitään tekemistä Venäjän hyökkäyssodan kanssa. Eikä meillä ole minkäänlaista syytä eristää heitä ystävyydestämme.

Tiedän kyllä, että osa suomalaisista kantaa sisällään ikuista russofobiaa. Siitä huolimatta tärkeämpää on toimia mieluummin
yhdessä rauhan ja keskinäisen kunnioituksen puolesta henkilökohtaisella tasolla, vaikka emme Venäjän valtion johtoa nyt kunnioitakaan. Venäjän jyrkästi tuomittava valtapolitiikka ja kansalaisyhteiskunta pitää erottaa toisistaan, eikä kansalaisyhteyksiä pidä tuhota.

Toivottavasti sähköposti ja puhelin vielä toimivat, niin saamme joulutervehdyksemme perille Viipuriin.

kari.naskinen@gmail.com