tiistai 27. joulukuuta 2022

Kansakuntana ydinaseliittoumassa


Oli kumma joulu. En nähnyt yhtään lehti- tai muuta juttua talvisodan kylmästä joulusta. Nyt kun jossain Unkarissa on sota, onko Suomen oma sankarillinen sota unohdettu. Omasta sota-arkistostani löysin vanhan uutisen Ilves-divisioonan asevelipäiviltä Parolannummelta, jossa kenraaliluutnantti Jorma Järventaus oli sanonut, että vasta talvi- ja jatkosodissa Suomi näytti kypsyytensä kansainvälisillä areenoilla. Järventaus sanoi, että Jean Sibelius ja Paavo Nurmi olivat vieneet Suomen maailmankartalle, mutta tarvittiin sodat, jotta suomalaiset saavuttivat pysyvän paikan kansakuntien joukossa. (ESS 30.6.1985)

Ne olivat sellaisia saavutuksia, että niistä pitäisi kirjoittaa joka joulu, joka loppiainen,
joka laskiainen, joka pääsiäinen ja joka juhannus. Tapelkoot Udmurtiassa tai Uralilla, mutta sotajoulu rintamalla 50 asteen pakkasessa 1939 oli ihan toista. Nyt jouluviikolla saatiin sentään jonkinlaiseksi pelastukseksi Naton ydinasepolitiikan johtajan Jessica Coxin käynti Suomessa ja Helsingin Sanomien siitä tekemä iso juttu aatonaattona. Sotapropaganda ei pidä joululomia.

Jessica sanoi, että olisi hienoa nähdä Suomi mukana Naton ydinsotaharjoituksissa ja ottavan muutenkin aktiivisen roolin Naton ydinaseita koskevassa toiminnassa.
Tähän tarttui heti samana päivänä Kokoomuksen tulevaisuudenlupaus Antti Häkkänen, joka sanoi, että Suomessa pitää olla realistinen ote ydinaseisiin, sillä Naton ydinaseilla on historiallisesti suojeltu demokratiaa. (Kokoomuksen Verkkouutiset 23.12.2022)

Vaikka Suomen lainsäädäntö kieltää ydinaseiden tuonnin meille, ei Suomi kuitenkaan muuten torju ydinaseita. YK:n hyväksymää ydinasekieltosopimusta ei Suomi ole allekirjoittanut, koska Natoon menijänä ei saa niin tehdä. Tällä hetkellä on Naton ydinaseita viidessä Euroopan maassa: Belgia, Hollanti, Italia, Saksa, Turkki.

Ydinasekieltosopimuksen ovat ratifioineet tähän mennessä 63 maata, esimerkiksi kaikki Keski-Amerikan maat ja Tyynenmeren saarivaltiot, jotka ovat olleet atomipommikokeiden kohteina vuosia ja odottavat nyt oikeututusti oikeutta ja korvauksia.

kari.naskinen@gmail.com