maanantai 12. syyskuuta 2022

Koulunkäynti kannattaa aina


Haluatko miljonääriksi -ohjelmassa voitti elämäntapacowboy Rauli Nordberg 60 000 euroa, kun muisti, että koivujen suvun tieteellinen nimi on Betula. Kysymys koski varsinaisesti rauduskoivua ja yhdeksi neljästä vaihtoehdosta annettiin visailussa Betula pendula. Koska Nordberg muisti Betulan, oli loogista päätellä, että tämän täytyy se rauduskoivu olla.

Nordberg kuuluu siihen koululaispolveen, joka oppikoulussa joutui keräämään kasveja ja opettelemaan niiden latinankieliset nimet. Onneksi joutui, tuli 60 000 euroa.

Se kerääminen oli kova homma. Jos oikein muistan, meidän luokalla piti kahtena kesänä kerätä yhteensä 120 kasvia
juurineen. Ne prässättiin painon alla ja neulottiin kiinni kartongille. Ei siis riittänyt teippaaminen, koska opettaja sanoi, että teipit kuivuvat ja kasvit irtoilevat. Jossain vaiheessa syyslukukaudella oli sitten tentti, jossa piti muistaa ulkoa kasvin latinalainen nimi ja se laajempi heimo, johon kasvi kuuluu. Minua helpotti, kun isä oli kiinnostunut luonnosta ja keräsi kasveista suurimman osan, äiti puolestaan hoiti neulomisen, mutta minä jouduin kuitenkin opettelemaan ne nimet.

Kasvien nimeäminen ei ollut aivan yksinkertainen tehtävä. Tuli monta sellaista, joiden heimon ja nimen löytäminen oli hankalaa. Piti vain koulukirjoista tutkia mustavalkoisten kuvien perusteella, että tästäköhän on kysymys. Sitten kun selvisi, oli löydettävä latinankieliset nimet.

Joskus 60-luvun lopulla kasvien kerääminen kiellettiinkin, kun oli tultu sellaiseen johtopäätökseen, että luonnonsuojelun kannalta koko touhu ei ole hyväksi. Lisäksi oli ollut voimakasta arvostelua siitä, että tällaisten kasvistojen tekeminen oli täysin tarpeetonta. Nykyisin kasveja on kuitenkin alettu uudelleen kerätä
peruskoulun luokilla 5-9, ja hyvä niin, sillä kaikenlainen koulusta saatava ja päntättävä tieto on hyväksi. Enää eivät keräysmäärät kuitenkaan ole yhtä isoja kuin elämäntapacowboyn aikana.

Joissakin kouluissa voi kasveja kerätä nyt myös digitaalisesti. Herbaarion voi koota niin, että ottaa kaksi kuvaa kasvista, lähikuvan ja laajemman, josta näkyy kasvuympäristö. Herba puolestaan on tuttu yrttilikööri, jonka Simo Salminenkin tiesi Pornolaulussaan: ”Ensin tuli herpaa sitten tuli turpaan...”

Jokikoivu - Betula occidentalis
Vaivaiskoivu - Betula nana

Mustakoivu - Betula nigra
Kuparikoivu - Betula albosinensis

Rauduskoivu - Betula pendula

Rautakoivu - Betula schmidtii


Koska elämäntapacowboy Nordberg on ajanut Route 66:n päästä päähän, hän tuntenee myös Pohjois-Amerikan alkuperäiskoivut:

Keltakoivu -
Betula alleghaniensis
Sokerikoivu - Betula lenta
Paperikoivu - Betula papyrifera
Poippelikoivu - Betula populifolia

kari.naskinen@gmail.com