keskiviikko 20. huhtikuuta 2022

Keskisuomalainen häivyttää paikallisuutta


Kun Keskisuomalainen panee eri puolilla maata omistamiaan sanomalehtiä samaan muotiin, on paikallisuus alkanut vähentyä. Esimerkiksi meillä Lahdessa ei Etelä-Suomen Sanomia tunnista enää lahtelaiseksi lehdeksi muuten kuin nimestä, toistaiseksi. Pitkänäperjantaina kuoli myös pääkirjoitussivun yli puoli vuosisataa vanhan Esalainen-palstan nimi. Nyt se on vain ”Kolumni”, jollaisia on kaikissa muissakin lehdissä.

Esan Kirjapainoa tai Mediatalo Esaa ei enää ole, koska yhtiön nimi muutettiin Hämeen Mediaksi sen jälkeen, kun Keskisuomalainen niputti samaan firmaan Hämeen Sanomat ja Forssan Lehden. Ilmarisentiellä oleva painotalokin on nykyisin Lehtisepät, koska Keskisuomalainen yhdisti Esan kirjapainobisneksen Pieksämäeltä ostamaansa Lehtisepät-yhtiöön. Esa-jakeluista puolestaan tuli Jakelusepät. ESS:n etusivulla on jo Keskisuomalaisen liikemerkkikin.

Esalaisia työntekijöitä ei siis enää ole, joten Esalaisen palstakin muutettiin nimettömäksi. Lehtileikekokoelmastani löysin sen Esalaisen, johon päivämäärän perusteella olin ensimmäisen kerran kirjoittanut joulukuussa 1972. Kirjoittajien nimiä ei tuohon aikaan pantu näkyviin, vaan kirjoittaja vain oli joku esalainen, lahtelainen esalainen.

En muista, keitä kaikkia Esalaisen kirjoittajaryhmään silloin kuului, luultavasti ainakin päätoimittaja Olli Järvinen, hänen jälkeensä toiseksi päätoimittajaksi tullut Eeva Rissanen, ulkomaanosaston päällikkö Matti Paasilehto, kulttuuriosaston päällikkö Kalevi Salomaa, maaseutuosaston päällikkö Ahti Mattila ja saman osaston toimittaja Irja Karjalainen sekä kotimaanpolitiikan osaston toimittaja Pertti Huopainen. Järvisen jälkeen päätoimittajaksi nimitetty Tauno Lahtinen sen sijaan kirjoitti omaa Juhanan pakinapalstaansa ja kaupunkiosaston päällikkö Arvo Leiponen kunnallispoliittista palstaansa nimimerkillä Tarkkaaja.

Nyt sitten vain kolumneja. Tämä sana tulee latinan kielestä, jossa se tarkoittaa pylvästä, pilaria (columna). Joskus
muutama sata vuotta sitten alkoivat lehdissä yleistyä toimittajien omat mielipidepalstat, jotka pantiin lehteen yhdelle palstalle eli näyttivät pylväiltä, niin siitä ainakin englanninkielisessä maailmassa nimi column.

Nyt jännätään sitä, ostaako Turun Sanomat Keskisuomalainen vai Sanoma Oy. Hesari jo perusti kuuden hengen aluetoimituksen Turkuun, joten onkohan se ensimmäinen askelmerkki.

kari.naskinen@gmail.com