keskiviikko 27. huhtikuuta 2022

Kuninkaan kritiikki länsimaista höyhötystä kohtaan


Estrovian kuningas Igor Shahdov pakeni kotimaassaan tapahtunutta vallankumousta ja pääsi New Yorkiin. Shahdovia esittää
Charles Chaplin elokuvassaan Kuningas New Yorkissa (1957). Se on hauska satiiri länsimaisesta elämäntavasta, joka korostuu USA:ssa. Samalla se on Chaplinin omakohtainen kokemuskertomus siitä, miten hänet 1952 karkotettiin USA:sta poliittisista syistä.


Republikaanit ja FBI olivat ottaneet Chaplinin hampaisiinsa, kun tämä oli
hupielokuvien jälkeen alkanut tehdä myös sellaisia komedioita, joissa hauskuus ei ollut vain näkyvissä tapahtumissa, vaan ennen kaikkea syvemmällä sisällössä. Elokuvat olivat saaneet uudenlaista suosiota intellektuellien ja kaikenmaailman humanistien keskuudessa, joten Chaplin yhdistettiin yhteiskunnan vihollisiin.

Epäamerikkalaista toimintaa tutkinut komitea päätyi siihen, että Chaplin oli ei-toivottu henkilö USA:ssa. Chaplinin lähdettyä vierailulle Eurooppaan 1952 tilanne ratkesi USA:n kannalta sillä tavalla kätevästi, että Chaplinilta evättiin paluulupa. Tämä oli helppo toteuttaa, koska
englantilainen Chaplin ei ollut ottanut USA:n kansalaisuutta. Niinpä Chaplin asettui perheensä kanssa Sveitsiin, josta palasi Hollywoodiin vasta 1972 ottamaan vastaan Oscar-palkintoa elämäntyöstään. Kuningas New Yorkissa sai ensiesityksensä USA:ssa vasta 1973.

Elokuvassa kuningas Shahdov muistuttaa kartionmuotoisessa karvalakissaan hieman
Nikita Hrushtshovia. Shahdovin rempseä touhukin tuo mieleen Hrushtshovin värikkään vierailun Yhdysvalloissa kaksi vuotta elokuvan valmistumisen jälkeen 1959. Chaplin itse sanoi, että tarkoitus ei ollut tehdä poliittista elokuvaa, vaan pelkästään hauska elokuva. Ei kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä elokuva on niin läpeensä yhteiskuntakriittinen, että on se kannanotto myös poliittisesti.

USA on Chaplinin silmin katsottuna vainoharhainen, yksityisyyttä kunnioittava, mutta sitä kyseenalaisin keinoin vahtiva. Kun Chaplin jätti USA:n 1952, oli samana vuonna perustettu Kansallinen turvallisuusvirasto (NSA), jolla nykyisin on valtuudet valvoa maan sisäistä tietoliikennettä ja salakuunnella kenen tahansa puhelinkeskusteluja.

Kuningas Shahdovilla on paljon ihmeteltävää. Ei kerrota, minkä yhteiskuntajärjestelmän valtiosta hän pakeni, mutta Amerikassa häntä kummastuttavat esimerkiksi kansalaisoikeuksien vajavuus, monenlaiset monopolit ja ydinaseiden kanssa pelaaminen. Arkisemmista asioista Shahdov panee merkille mm. kaupallisen television ja sen väkivaltaviihteen, monotonisen nuorisomusiikin, ihmeelliset kauneusleikkaukset ja urheilulajin, jossa pientä palloa yritetään lyödä pieneen reikään. Television piilokameraohjelmiakaan ei Shahdov ymmärrä, ei varsinkaan sen jälkeen, kun on joutunut sen kautta kaupallisesti hyväksikäytetyksi.

Elokuvan lopussa on ironinen toteamus: ”Ei tämä hulluus jatku ikuisesti, joten ei ole syytä epätoivoon.” Chaplin kuoli 1977, minkä jälkeen kaikki nämä hulluudet ovat vain lisääntyneet ja paisuneet.
Ajankohtainen elokuva on taaskin Diktaattori (1940), jossa Chaplin esittää juutalaista parturia Adenoid Hynkeliä.

kari.naskinen@gmail.com