sunnuntai 10. huhtikuuta 2022

Jalkapallon Suomen cup on paras palloilukilpailu


Kävin Mukkulan kuplahallissa katsomassa Jalkarannan Palloseuran ja JJK:n ottelun. Jyväskyläläiset voittivat ja jatkavat Suomen cupissa seuraavalle kierrokselle. Eilen Lahden Reipas puolestaan kävi Jyväskylässä ja voitti siellä FC Vaajakosken.

Suomen cup on pitkästä aikaa taas oikea cup-kilpailu. Kerrasta poikki, eikä mitään alkulohkojakoja tai muita pelleilyjä, vaan jokaisessa ottelussa on kysymys ”elämästä ja kuolemasta”. Pitkissä sarjoissa ei yksittäisen ottelun häviäminen ole yleensä katastrofi, mutta cupista tulee lähtö heti. Jääkiekon playoffitkaan eivät vastaa cup-järjestelmää; ihan sama, vaikka KooKoo voittikin ensimmäisessä matsissa Tapparan, joka lopulta kuitenkin menee jatkoon.

Paluu vanhaan näkyy myös seurojen kiinnostukse
na, sillä mukaan ilmoittautui yli 300 joukkuetta (viime vuonna vain 45). Parhaimmillaan osallistujia on ollut lähes 400 joukkuetta. Hienoa myös, että finaali pelataan yli 20 vuoden sekoilun jälkeen taas Olympiastadionilla 17.9.

Jalkapallon Suomen cup on suomalaisen palloilu-urheilun paras kilpailu. Sen merkitys myös alasarjojen seuroille on iso, kun ne voivat arvonnassa saada vastaansa vaikka pääsarjassa pelaavia joukkueita. Niistä on monta kertaa syntynyt erittäin mielenkiintoisia otteluita, ja katsojia on riittänyt, koska sääntö on, että ottelut pelataan aina alempisarjalaisen kotikentällä.

Tällaisista tapauksista ehkä muistan ainakin Mukkulan Pallon yhden cup-ottelun Kisapuistossa joskus 1970-luvulla. Muistikuvat haalenevat, mutta vastustaja saattoi olla HJK. Ensimmäinen puoliaika meni jotenkuten, mutta lopulta HJK meni menojaan. Katsojia oli ainakin tuhat.

Toinen juttu on sitten Reipas, joka aikoinaan voitti Suomen cupin seitsemän kertaa. Tätä enemmän voittoja vain HJK:lla 14 ja Hakalla 12. Ensimmäisen cup-mestaruutensa Reipas saavutti 1964 voittamalla loppuottelussa Olympiastadionilla Lappeenrannan Pallon 1-0, pelaajina
Matti Haahti, Olli Heinonen, Martti Hyvärinen, Timo Kautonen, Keijo Merivirta, Semi Nuoranen, Kalevi Nupponen, Sakari Pihlamo, Timo Rantala, Timo Salonen sekä Kari ja Markku Talsi. Valmentajina olivat Kuopiosta tullut Martti Kosma ja Viipurista tullut Aki Lievonen – ja oli Kosmakin syntyisin Sortavalasta.

Reipaskin lähti nyt Suomen cupiin, kun systeemi palautettiin oikeaksi. Edellisestä osallistumisesta ehti kulua yhdeksän vuotta. Kaikkiaan Reipas on pelannut 106 cup-ottelua maalierolla 460 - 200. Nyt odotellaan seuraavan kierroksen arvontaa.

FC Lahti aloittaa cupin ensi keskiviikkona Kuopion Elon vieraana. Elo on Kuopion vanhin jalkapalloseura, jonka perustivat Männistön kaupunginosan työläisnuoret 1919.

kari.naskinen@gmail.com