sunnuntai 29. elokuuta 2010

Kokoomus haluaa lakkauttaa Anttilanmäen ja Metsäkankaan koulut

Lahden kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Ilkka Viljanen (Kok) sanoi Etelä-Suomen Sanomissa, että sosiaalidemokraatit ovat kristillisen koulun asiassa "sotkeutuneet pikkupolitikointiin, vaikka päätettäväksi on tarjolla isompiakin asioita". Viljanen on oikeassa. Koska Viljanen on kykypuolueen kansanedustaja, hän määrittelee Lahdessa sen, mihin asioihin eri puolueet saavat ottaa kantaa. Viljasella on myös suurin kyky Lahdessa ratkaista se, mitkä asiat kuuluvat kaupunginhallituksen päätettäviksi.

Valtuuston varapuheenjohtaja Mika Kari (SDP, ev.lut.) pitää kummallisena, jopa loukkaavana, että K
okoomuksen puolelta vihjaillaan demarien olevan liikkeellä vain uskonasioiden vastustamisen takia. "Näistä herjaavista väitteistä huolimatta julkisin varoin ylläpidettävät koulut ovat aina yhteiskunnallisen päätöksenteon tärkeitä osia, oli näiden koulujen ideologisena pohjana kristinusko, antroposofia tai muu aatesuunta", kirjoittaa Mika Kari blogissaan.

Sitäpaitsi SDP tuntuu tällä hetkellä olevan enemmän kallellaan kirkkoon päin kuin Kokoomus. SDP:n varapuheenjohtajana on pappi ja puolueen toisena edustajana europarlamentissa on pappi. Muutenkin kansalaiset yhdistävät mielellään sosiaalidemokratian ja uskonnon, mistä on osoituksena sekin, että SDP:n presidenttiehdokkaaksi toivotaan pappismiehiä (Eero Huovinen, Ilkka Kantola, Isä Mitro, Wille Riekkinen).

Kun SDP, Vasemmistoliitto ja Vihreä liitto enemmistönä kaupunginhallituksessa palauttivat kouluasian sivistyslautakunnan uuteen käsittelyyn, kysymys ei ollut uskonnosta, vaan siitä, että lautakunta oli hätiköinyt. Ei ole syytä tehdä yksittäistä koulupäätöstä tässä vaiheessa, kun tekeillä on parhaillaan laajempia palveluverkkolinjauksia ja kehittämissuunnitelmia. Palveluverkkojen yhteistyöryhmän puheenjohtajana toimii Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja ja kaupunginhallituksen jäsen Juha Rostedt. Samoin pitää odottaa siihen asti, että päästään selville kuntaliitosasioista.

Vastaavaan palautuspäätökseen olisi kaupunginhallituksella ollut perusteet, olisipa viritteillä ollut mikä tahansa uusi koulu. Sitäkin voi kysyä, mitä tarvetta minkäänlaisilla koulukummallisuuksilla on yleensäkään. Newsweek-lehden tutkimustuloksen mukaan nimenomaan suomalainen koulujärjestelmä on ylivoimaisen paras koko maailmassa - tuskin sitä parantaa sen paremmin kristillinen, perussuomalainen kuin sukupuolineutraali koulukaan.

Se joka tapauksessa on selvää, että jos kristilliselle koululle annetaan lupa laajentua isoksi 250 oppilaan kouluksi, se uhkaa muita kouluja. Todennäköisesti kävisi niin, että Anttilanmäen koulu (kuva) lakkautettaisiin, sillä se on liipasimella jo muutenkin. Ehkä siinä samassa menisi myös Metsäkankaan koulu.

Lahden kaupungin ensi vuoden talousarviota tehdään jo kovaa vauhtia. Se perustuu ns. raamibudjetointiin. Sivistystoimikin saa tietyn määrärahapotin ja niissä raameissa on toimittava. Jos Lahden kaupunki puoltaisi uutta opetuslupaa kristilliselle koululle ja opetusministeriö luvan sitten antaisi, se vaikuttaisi myös budjetoitaviin perusopetuksen menoihin, arviolta 1 - 1,3 miljoonaa euroa vuodessa. Tämän verran olisi säästettävä muista menoista.


kari.naskinen@gmail.com