perjantai 20. elokuuta 2010

Steinbeck, Schumacher, Hast, Nordberg

Otsikon nimiluetteloa voisi jatkaa pitkään. Kysymys on maailman tunnetuimmasta tiestä, Chicagosta Kaliforniaan menevästä valtatie 66:sta. Mistään muusta tiestä eivät taiteilijat ole innostuneet yhtä paljon. Eilen oli Lahden Jazztorilla konsertti, jossa julkistettiin levyllinen lauluja tästä tieteemasta. Laulut on säveltänyt lahtelainen Raimo Hast ja sanoittanut toinen lahtelainen Rauli Nordberg. Kuvassa tekijät ja esiintyjät.

Levyn kansipaperin esittelytekstissä Markku Koski valottaa Route 66:n ja taiteen yhtymäkohtia alkaen John Steinbeckin Vihan hedelmistä (1940). Enää tietä ei varsinaisesti ole, mutta edelleen se kiinnostaa, ja pätkiä siitä on vielä ajettavassa kunnossakin (Historic Route 66). Yksi uusimmista 66-aiheisista teoksista on Walt Disney -tuotantoa oleva animaatioelokuva Autot (2006), jossa ”eläville autoille” ovat äänensä antaneet mm. Michael Schumacher ja Top Gearin suupaltti Jeremy Clarkson. Suomenkielisessä versiossa esiintyvät mm. Mika Häkkinen, Matti Kyllönen ja Erkki Mustakari.

Autot ovat tietenkin esillä uudella levylläkin: Raimo Hast laulaa Prinsessastaan, yli 40 vuotta vanhasta Plymouth Belvederestä.

Suomessa valtatie 66:sta lauloi ensimmäisen kerran Eero ja Jussi & The Boys heti ensimmäisellä levyllään 1964. Silloin solistina oli Eero Raittinen ja nyt Hastin - Nordbergin levyllä 66-vuotias Jussi Raittinen. Jo tässä välissä oli Jussi Raittinen levyttänyt suomenkielisen Valtatie 66:n vuonna 1975, joka ei tosin kerro Route 66:sta, vaan Suomen kantatie 66:sta (Orivesi - Lapua). Myös M.A.Numminen on esittänyt kappaleen nimeltä Route 66. Vaikka Rauli Badding Somerjoella oli bensaa suonissaan, hän ei valtatiestä laulanut, mutta Nordberg sentään muistaa Somerjokea kappaleessa Pelkoa ja inhoa Las Vegasissa:

Tintarella di lunaa
vielä lisää extramunaa,
eldis palleissa on Elviksen.
Metsämökkiin menee terkut,
seiniin pyyhitty on herkut,
miksi Badding sai, vaan minä en.

Levynjulkaisukonsertissa solisteina lauloivat Matti Esko, Ismo Haavisto, Marko Haavisto, Raimo Hast, Kristiina Lanki, Pirjo Lehti, Harri Marstio, Maya Paakkari, Pekka Myllykoski, Mikko Perkoila, Jussi Raittinen ja Baby Boy Varhama. Bändissä soittivat Pekka "Devil" Virtanen, Lari-Hermanni Lius, Jussi Kinnunen ja Kimmo Parviainen. Levyllä solisteina laulavat myös Markku Aro, Matti Heinänen, Jemina ja Selina Sillanpää sekä Kari Vepsä.

U.S. Route 66 perustettiin - tai oikeammin sai numerotunnuksensa - marraskuussa 1926. Virallisesti se lakkautettiin 1985. Alkuperäisellä tiellä seikkailivat aikoinaan myös George Maharis ja Martin Milner. Seuraavat seikkailijat ovat Nordberg, Hast ja kumppanit, jotka lähtevät Historic Route 66:lle pitämään loppupalaveria onnistuneen levytyssession jälkeen - siellä se varmaan sujuu hyvin Greyhound-bussin takaosassa...

kari.naskinen@gmail.com