keskiviikko 4. elokuuta 2010

Piikkimatot liikennevaloihin

Liikenneturvan seurannan mukaan joka neljäs kerta, kun liikennevalot vaihtuivat punaisiksi, yksi tai useampi autoilija ajoi päin punaista. Todellisuus on paljon pahempi. Jos menee tekemään seurannan Lahdessa vaikkapa Vesijärvenkadulle, Lahdenkadulle ja Mytäjäisiin, ajetaan päin punaista joka ainoa kerta.

Liikenneturvan seurannassa kirjattiin nyt rikkeitä enemmän kuin koskaan aiemmin. Punaista päin ajaneet perustelivat rötöstään tilanteen vaarattomuudella. Jotkut ilmoittivat syyksi kiireen ja tilanteessa joustamisen.

Pötyä - eikä mikään selitys kelpaa. Asialle olisi tehtävä jotakin. Automaattinen kameravalvonta olisi yksi keino, ja jokaiselle punaista päin ajavalle sakot. Liikennevaloristeyksiin voisi myös rakentaa sellaisen piikkimattojärjestelmän, että aina kun valo vaihtuu punaiseksi, nousisi piikkimatto ylös asvaltista.

Kävin äskettäin Pariisissa, jossa liikennevalojärjestelmä oli toisenlainen. Siellä kun valo vaihtui autoilijoille punaiseksi, sillä samalla hetkellä vaihtui jalankulkuvalo vihreäksi. Siellä autoilijat eivät siis voi ajaa punaista päin, koska silloin suojatiellä on jo jalankulkijoita. Autoilijoiden typeryyden takia joudutaan Suomessa toimimaan niin, että jalankulkuvihreä syttyy vasta puoli minuuttia sen jälkeen, kun autoilijoille on syttynyt punainen valo.

kari.naskinen@gmail.com