sunnuntai 1. elokuuta 2010

Yleisurheilu viety penkkiurheilijoilta

Meille tavallisille penkkiurheilijoille Barcelonan EM-kisat tarjosivat lukemattoman määrän aivan tuntemattomia mitalisteja. Tämä johtui siitä, että kansainvälisen yleisurheilun seuraaminen on tehty vaikeaksi. Kun Timanttiliiga ja muut huipputapahtumat on viety maksukorteilla katsottaville tv-kanaville, ei jäljelle ole jäänyt muuta kuin Kalevan kisat ja tylsät suomalaiset Eliittikisat. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että meille normaalin tv-luvan maksajille näytetään tästedes vain yhdet hyvien urheilijoiden kisat vuosittain - ensi vuonna ovat taas vuorossa MM-kisat.

Hölmöä sinänsä, että näitä arvokisoja järjestetään näin tiuhaan. Mallia otetaan jääkiekosta, ja älytöntä esimerkiksi on, että vuonna 2012 pidetään sekä olympia- että EM-kisat. Britannian urheilujohtajat ovat jo ilmoittaneet, että ei Englannista lähetetä urheilijoita Helsingin EM-kisoihin, jotka ovat vain muutama viikko ennen olympiakisoja. Entä miten käy sen vuoden Kalevan kisojen Lahdessa - ketä kiinnostaa?

Muutenkin yleisurheilu on menettänyt mielenkiintoaan, kun juoksulajeissa eivät eurooppalaiset pärjää muulloin kuin EM-kisoissa. Viime vuoden MM-kisoissa Berliinissä eurooppalaiset miesjuoksijat saivat 33 juoksumitalista vain yhden.

Laskin pisteet maanosien välisessä paperimaaottelussa vanhan ja oikean järjestelmän mukaan: kuudelle parhaalle pisteitä 7, 5, 4, 3, 2, 1. Tämän vuoden tilastojen perusteella eurooppalaiset pääsevät pisteille vain 400 metrillä ja esteissä. Maanosien paras on Eurooppa vain korkeus- ja seiväshypyissä, 3-loikassa, keihäässä, kiekossa ja moukarissa. Tästä huolimatta Eurooppa häviää Pohjois-Amerikalle vain yhdellä pisteellä. Laskin pisteet normaaleista maaottelulajeista + maraton ja 10-ottelu:

1. Pohjois-Amerikka 138
2. Eurooppa 137
3. Afrikka 112
4. Oseania ym. sekalaiset 77
5. Etelä-Amerikka 25
6. Aasia 1

Näin on kesäkausi saatu hoidetuksi, siis jalkapallon MM, Ranskan ympäriajo ja yleisurheilun EM. Nyt vain odottelemaan hiihdon maailmancupin alkamista 20.11. Jällivaarassa, jos ne kilpailut vaikka näkyisivät Ylen kanavilta.

kari.naskinen@gmail.com