torstai 2. syyskuuta 2010

Oikeuden mies presidenttiehdokkaaksi

Demarien kesäkiertueelta jäi haaviin noin 40 nimeä, joita ihmiset ehdottivat SDP:n seuraavaksi presidenttiehdokkaaksi. Enemmänkin nimiä tarjottiin, mutta julkistetulta listalta jätettiin pois yksittäisiä hajaääniä saaneet; oli siellä paljon varmaan niitä kylähullujakin, jotka tarjosivat itseään presidenttiehdokkaaksi.

Nyt jatketaan niin, että Uutispäivä Demarin nettisivulla voi valita oman suosikkinsa listalta. Valitsin minäkin, mutta lisäksi lähetin lehden toimitukseen sähköpostiviestin, jossa ilmoitin omaksi ehdokkaakseni listan ulkopuolelta Korkeimman hallinto-oikeuden presidentin Pekka Hallbergin (kuva).

En tiedä, minkä sortin sosialisti Hallberg on. Jonkin sortin kuitenkin, koska kuuluu Martti Ahtisaaaren kavereihin, oli aikoinaan mukana Ahtisaaren valtiovierailuillakin ja viimeksi myös Oslossa, kun Ahtisaari sai Nobel-palkintonsa.

Hallberg on jo virkansa puolesta henkilö, joka työskentelee oikeudenmukaisuuden puolesta. Hän on myös valmis tuomaan mielipiteitään julki rohkeasti. Viime keväänä Hallberg otti kantaa egyptiläisen ja venäläisen isoäidin käännytyspäätöksiin, jotka hänen ”oma” KHO:nsa oli tehnyt. Oikeustajuunsa vedoten Hallberg kirjoitti Helsingin ja Itä-Uudenmaan poliisilaitoksille kirjeen, missä esitti, ettei käännytysten toimeenpanoa kiirehdittäisi. Myös tasavallan presidentti Tarja Halonen sanoi pitävänsä tuomioita väärinä. Hallberg on myös voimakkaasti puolustanut kansalaisten valitusoikeutta, mitä lähinnä oikeiston taholta haluttaisiin vähentää.

Sosiaalidemokraattien julkistamalta listalta on suurinta huomiota herättänyt Lasse Lehtisen nimi. Ei muuten pöllömpi vaihtoehto, mutta metsään kuitenkin mentäisiin sikäli, että Lehtinen on Nato-miehiä. Suomen Nato-jäsenyydelle olisi portti auki, jos ulkopolitiikasta vastaavat tasavallan presidentti ja maan hallitus olisivat asiasta yhtä mieltä. Tällainen tilanne syntyisi, jos ensi vuoden eduskuntavaalien jälkeen jatkaisi porvarihallitus ja vuoden 2012 vaalien jälkeen presidenttinä olisi Lehtinen. Siksi Gunnar Hägglundkin olisi parempi pressa kuin Lehtinen.

Lehtisen lisäksi pitää listalta pyyhkiä yli kaikki kirkonmiehet. Nyt jo maan mahtavin lehti Helsingin Sanomat siirtyi lestadiolaisten käsiin, joten enää ei tarvita yhtään lisää jeesusmeininkiä maan johtoon.

Naisiakin listalla on, mutta ei tule kysymykseen. Varsinkin "vasemmistolainen" hienostorouva Suvi-Anne Siimes on pikaisesti poistettava potentiaalisten vaihtoehtojen luettelosta.

Koska presidentinvaalitkin käydään nykyisin eräänlaisena julkkispelinä, tämä tarkoittaa sitä, että asiallisesti ottaen parhaat voimat jäävät sivuun. Siksi ei tule kysymykseen, että Erkki Tuomioja valittaisiin SDP:n presidenttiehdokkaaksi.

kari.naskinen@gmail.com