tiistai 10. elokuuta 2010

Juoksijoita ei enää ole

Kuulin Kalevan kisojen kymppitonnin voittoajan sunnuntai-iltana, kun oltiin Reijo Mäki-Korvelan 70-vuotiskemuissa Luhtikylässä. Kun paikalla oli myös Seppo Tuominen, tokaisin hänelle, että olisit omilla ajoillasi tainnut pärjätä vielä aika hyvin. Seppo naurahti: "Joo, olisivat ne jääneet kauas".

Piti myöhemmin tarkistaa. Kalevan kisoissa 1975 Tuominen voitti 10 000 metrin juoksun ajalla 28.58,6. Matti Räsäsen aika nyt Kajaanissa oli 29.24,5. Räsänen olisi siis ollut vasta kaukana takakaarteessa, kun Tuominen olisi ollut maalissa. Seppo Tuomisen Kalevan kisa -juoksu oli kuitenkin taktiikkakilpailu, joka ratkaistiin loppukirillä; hänen ennätyksensä on 28.11,8.

Kovaa polemiikkia on viime viikkoina käyty siitä, miten EM-kisoissa epäonnistuttiin. Uusia strategioita luodaan, organisaatioita muutellaan ja työryhmiä perustetaan - ja ennen kaikkea: rahaa veronmaksajilta ja veikkaajilta vaaditaan lisää. Tosiasia kuitenkin vain on, että kaikkein vaativimmat urheilulajit eivät enää vedä. Kajaanin Kalevan kisoissa tästä oli tyypillisiä esimerkkejä; vaikka kisarajoja on alennettu, esimerkiksi 110 metrin aidoissa ja 3000 metrin esteissä oli vain yhdeksän osanottajaa kummassakin.

Raha sitten. Miksi kilpaurheilulle pitäisi syytää lisää rahaa? Ei urheilu ole tuolla tasolla sen kummempi asia kuin mikään muukaan bisnes. Eivät rokkiyhtyeetkään ruinaa yhteiskunnalta tukea, jos niiden keikat eivät ole vetäneet riittävästi yleisöä.

kari.naskinen@gmail.com