torstai 10. joulukuuta 2009

Tähtiä tarvitaan

Itsenäisyyspäivän Helsingin Sanomissa arvioitiin kolmen suurimman puolueen vahvuuksia ja heikkouksia. Kokoomuksen plussalistan ensimmäisenä mainittiin ”valovoimaiset kärkipoliitikot”. Näin asianlaita on. Kun politiikka on viimeisten parin vuosikymmenen aikana voimakkaasti henkilöitynyt, niin tällä hetkellä tästä hyötyy varsinkin Kokoomus, jolla on eniten myönteistä julkisuutta saavia tähtiä. Sauli Niinistö ja Alexander Stubb ovat suorastaan kansan lemmikkejä. Kolmantena tähän sliipattuun tähdistöön kuuluu Jyrki Katainen.

Keskustan edustaja politiikan tähtikentällisessä on Olli Rehn, jonka status merkittävänä EU-komissaarina nostaa hänet myös siihen presidenttipeliin, mikä tulee koskemaan vuoden 2018 presidentinvaaleja. Kepun kaksi muuta tähteä tulevat lähivuosina olemaan uusi puheenjohtaja Paula Lehtomäki ja takaisin valoon nostettava Anneli Jäätteenmäki, joka saattaa olla presidenttiehdokas jo 2012.

Sosiaalidemokraattien tilanne on selvästi huonompi. Ihmisten mielestä Paavo Lipponen on edelleen demarien kirkastus, mutta se ei paljon auta, kun Lipponen ei enää kerää vaaleissa ääniä. Viisi vuotta sitten ajateltiin Erkki Liikasen nousevan presidenttiehdokkaaksi 2012, mutta enää ei siltä näytä. Liikasen tähti on sammunut Suomen Pankin holveissa.

Jutta Urpilainen on saanut nykypoliitikoista eniten palstatilaa, mutta hänestä on tullut eräänlainen antisankari – eikä ihan ilman omaa syytään. Jutta Urpilainen on joutunut samanlaisen pilkan kohteeksi kuin Matti Kyllönen ja Matti Nykänen, joiden koottuja hölmöyksiä kerätään internetin hupisivuilla.

Jutta Urpilainen tietää itsekin, että pieleen on mennyt: ”Kun nyt katson taaksepäin tätä 17:ää kuukautta, niin kyllä suurin muutos mun henkilökohtaisessa elämässä liittyy viestintään ja viestintävälineiden kanssa toimimiseen. Siinä on ollut ne vaikeimmat hetket.” (HS Kuukausiliite joulukuu/2009)

Jos poliitikoille jaettaisiin jääkiekko-otteluiden tavoin Ilta-Sanomien tähtiä, niitä saisi myös Timo Soini. Lähelle pääsisivät myös vihreiden naisporukan kärjessä edelleen pysyvä Heidi Hautala ja ehkä myös Paavo Arhinmäki.

Presidentinvaalit ovat talvella 2012. Demareilla tekee tiukkaa saada valovoimainen tähti niihin kisoihin. Kannattaisikin jo hyvissä ajoin haravoida kenttää laajemmaltikin – vähän samaan tapaan kuin houkuteltaessa Martti Ahtisaari presidenttiehdokkaaksi varsinaisen puoluekoneiston ulkopuolelta.

Tällä samalla linjalla kun jatkettaisiin, olisi yksi vaihtoehto Korkeimman hallinto-oikeuden presidentti Pekka Hallberg (kuva). Samalla linjalla siinä mielessä, että Hallberg kuuluu Ahtisaaren kavereihin, oli aikoinaan mukana Ahtisaaren valtiovierailuillakin ja viimeksi myös Oslossa, kun Ahtisaari sai Nobel-palkintonsa.

Entä Sirkka Hämäläinen? Onkohan minkään sortin sosialisti? Sen sijaan Suvi-Anne Siimekseen ei pidä koskea pitkällä tikullakaan, vaikka jotkut demaritkin ovat Siimestä ehdotelleet vasemmiston yhteiseksi ehdokkaaksi. EU-vaaleissa Siimes oli kimpassa Björn Wahlroosin kanssa tukemassa Kokoomuksen suurpääoman Nato-intoilijan Risto E.J. Penttilän vaalikampanjaa.

Metalliliiton entinen viestintäpäällikkö Matti Putkonen on ehdottanut Soinia demarien presidenttiehdokkaaksi. Ei ihme, että Putkonen siirrettiin sivuun viestintäpäällikön tehtävästä.

kari.naskinen@gmail.com