torstai 3. joulukuuta 2009

Valtaväylä lestadiolaisille

Lahden vihreiden internetsivuilla on tämä kuva Tapparakadusta, otettu 9.11. klo 13.30. Maanantaina kaupunginvaltuusto päätti, että tämä ruuhkainen katu muutetaan nelikaistaiseksi. Kaupungin talousarvioon varattiin tätä varten 1,7 miljoonaa euroa.

Hankkeen takana ovat kaupungin tekninen virasto ja rakennusvalvontavirasto, jotka ovat vuosikymmeniä olleet lestadiolaisten valtaamia. Nyt on Tapparakadusta tehtävä komea valtaväylä, koska sen varrella sijaitsee Esikoislestadiolaiset ry:n kirkko – se on Lahden suurin kirkko, joten kadun pitää olla sen mukainen.

Valtuuston kokouksessa yritti vihreiden ryhmän puheenjohtaja Kirsti Vaara viedä läpi ponsiesityksen, millä kadun leventämiseen varatut miljoonat olisi otettu uuteen harkintaan ja olisi tyydytty vain kevyenliikenteen alikulkutunnelin rakentamiseen (300 000 euroa). Vihreät saivatkin puolelleen vasemmiston, mutta demarien Susanna Iivonen-Pekesen ja varavaltuutettu Pekka Oinonen lipesivät lestadiolaisten kannalle, jolloin ponsiesitys kaatui äänin 28-31.

Täysin turhaa Tapparakadun nelikaistaistaminen on, sillä ruuhkat kadulla ovat todella vähäisiä ja hetkittäisiä. Mitään järkeä ei tällaisessa investoinnissa ole varsinkaan nykyisessä taloudellisessa tilanteessa. Ainoat suuremmat ruuhkat Tapparakadulla ovat juhannuksena, jolloin lestadiolaiset kokoontuvat tuhatmäärin kirkolleen. Muita ei kuitenkaan silloin ole liikkeellä.

Nämä juhannusruuhkat tietenkin jatkuvat ja lisääntyvätkin, koska lestadiolaisilla on ehkäisykielto. Esikoislestadiolaiset "haluavat ottaa vastaan kaikki ne lapset, jotka Luoja antaa".

Lestadiolaisten kirkosta vielä sen verran, että jos sen tilalle olisi kuka muu tahansa yrittänyt saada samanlaista rakennusta, ei rakennuslupaa olisi irronnut, koska rakennus olisi tulkittu kaupunkikuvaa rumentavaksi.

kari.naskinen@gmail.com