keskiviikko 30. joulukuuta 2009

Kolme suomalaista kymmenen parhaan joukossa

Suomalaiselle elokuvalle ei tämä vuosi ollut kaupallisesti kovin hyvä. Kunnon katsojalukuun ylti vain Rööperi, jonka näki noin 260 000 katsojaa. Yli 100 000:n pääsivät lisäksi Haarautuvan rakkauden talo ja Kielletty hedelmä. Kaikkiaan kotimaiset elokuvat saavuttavat tänä vuonna himpun verran alle miljoona katsojaa. Vuonna 2008 oli yli 100 000 katsojan elokuvia kuusi ja kokonaiskatsojamäärä 1,2 miljoonaa.

Täällä Pohjantähden alla sai ensi-iltansa vasta kuukausi sitten, ja kahtena ensimmäisenä viikkonaan se oli katsotuin elokuva Suomessa. Vasta kolmannella viikolla se joutui päästämään Avatar-3D:n edelleen. Tähän mennessä Pohjantähden on nähnyt noin 100 000 ihmistä, joten se tulee vuoden 2010 aikana ohittamaan selvästi Rööperin.

Havukka-ahon ajattelija
(kuvassa nimihenkilö Kai Lehtinen) saa varsinaisesti ensi-iltansa 15.1.2010, mutta ennakkoon se tuli ohjelmistoon joulupäivänä omissa maisemissaan Kuhmossa, Kuusamossa, Kajaanissa ja Kemijärvellä. Koska se näin voidaan lukea tämän vuoden elokuvien joukkoon, se pääsee myös vuoden parhaiden elokuvien listalle, eikä vähiten hienon luontokuvauksensa ansiosta; näin sen lehdistönäytöksessä Kuvapalatsissa. Tämä lista onkin suomalaisittain katsojalukuja parempi, sillä sekä Pohjantähti että Havukka-aho ovat kymmenen parhaan joukossa, niin myös Skavabölen pojat. Lahdessa vuoden aikana ensi-iltaelokuvina nähdyistä parhaat:

1. Timo Koivusalo: Täällä Pohjantähden alla
2. Uli Edel: Baader Meinhof Komplex
3. Stephen Daldry: Lukija
4. Sam Mendes: Revolutionary Road
5. Ron Howard: Frost/Nixon
6. Clint Eastwood: Changeling – vaihdokas
7. Matteo Garrone: Gomorra

8. Zaida Bergroth: Skavabölen pojat
9. Niels Arden Oplev: Miehet jotka vihaavat naisia
10. Kari Väänänen: Havukka-ahon ajattelija

Monien tietojen mukaan laatuluokkaa on myös Jörn Donnerin Kuulustelu, mutta sen viidestä kopiosta ei yksikään ole vielä ehtinyt Lahteen. Vertailun vuoksi: Rööperi kiertää maata 65 kopion voimalla ja Täällä Pohjantähden alla 64:n.

Kansainvälinen elokuvakriitikoiden yhdistys Fipresci valitsi vuoden parhaaksi elokuvaksi Michael Haneken ohjaaman Das Weisse Bandin, joka keväällä sai Cannesissa Kultaisen palmun. Suomessa se on esitetty vain Espoon elokuvajuhlilla.

Suomalaisen elokuvan uusi vuosi alkaa 6.1. Neil Hardwickin mielenkiintoisella musiikkielokuvalla Jos rakastat, jolla taitaa olla samanlainen menestyssapluuna kuin Mamma Mialla. Seuraavina tulevat ensi-iltoihinsa Aleksi Salmenperän tragikomedia Paha perhe tammikuun lopulla sekä Mari Rantasilan Risto Räppääjä ja polkupyörävaras ja Markku Lehmuskallion Sukunsa viimeinen helmikuussa. Vuoden yksi mielenkiintoisimmista tulokkaista on Juha Wuolijoen Hella W joskus loppuvuodesta.

kari.naskinen@gmail.com